Rädslan som ett skydd

 

Rädslan är en viktig känsla i den kreativa processen. Den hjälper dig att skärpa dig, se till att du gör ditt allra bästa. Oftast tänker vi inte riktigt på rädsla på det sättet. Det är snarare en känsla som är i vår väg, som hindrar oss. Detta tog jag upp i förra artikeln, läs den gärna om du inte har gjort det redan.

Kreationslotsen, skrivkurs, skrivblockering

Jag möter varje dag människor som skriver och jag möter vare dag människor som vill skriva men inte gör det. Och det kan verka oklokt av mig att dra slutsatsen att alla dessa är rädda och det vill jag inte heller göra.

 

Det jag däremot vill göra är att visa några olika beteenden som jag möter bland den senare gruppen, de som vill skriva men inte gör det. Beteenden som i en första anblick kan se alldeles legitima ut men om man skrapar lite på ytan så ser man att det ofta döljer sig något annat bakom det här beteendet. Jag brukar kalla dem bokskrivarsabotörer och låt mig idag presentera dig för tre av dem. De som jag ser oftast.

 

Perfektionisten

Du blir aldrig nöjd. Inget är tillräckligt bra. Du puttrar och petar tills allt faller samman som ett korthus. Det är svårt att börja eftersom det ju ändå inte kommer att bli tillräckligt bra. Det är svårt att sluta eftersom du aldrig blir nöjd. Perfektionisten känns igen på att det går långsamt framåt om ens något. Rädslan för att det inte ska bli bra nog är ständigt närvarande. Fokus ligger ofta på att skriva den perfekta texten från början. Ett omöjligt projekt.

Ursäkter

Jag har inte tid att skriva. Det har varit så mycket på jobbet. Jag är arbetslös. Jag har ett nytt jobb. Jag trivs inte på jobbet. Jag är så nere och trött. Jag är så glad så jag vill bara göra annat. Jag har hört alla tänkbara varianter på detta. Och jag har använt dem själv också. Det enda jag lyckades åstadkomma var ett icke-skrivande. Vilka ursäkter du än må ha så är det en ursäkt. Inte ett fakta som säger att du inte kan skriva. Du har tid, lika mycket som vi andra. Och visst kan du skriva även om du har nytt jobb eller är arbetslös. Det finns till och med mycket som talar för att det är alldeles ypperligt att skriva i sorger, bekymmer och besvär. Och i glädje.

Splittraren

Kreationslotsen, skrivblockering, Jeanette Niemi, skrivcoach

Splittraren känner du igen på att du har många projekt igång samtidigt. Du får en idé, börjar på den och så tar det stopp. Då kommer en till och du börjar på den och sedan tar det stopp. Ibland skapar splittraren en mängd idéer, så många att det faktiskt blir svårt att välja och komma igång av den anledningen. Splittraren ser till att du har tusen saker igång samtidigt. På så sätt blir inget avslutat. Den har fullgjort sitt jobb genom att hålla dig från att slutföra något, då kan ju inte allt det där hända som du är rädd för. Smart, eller hur?

 

Det blir lättast om vi ser våra bokskrivarsabotörer som vänner. De vill oss väl. De vill skydda oss från förödmjukelse och otäcka situationer. När du ser dem, kan du göra dem trygga och de kan bli din starka hjälpare istället.

Känner du igen dig i någon av de här?

Dela gärna med dig i kommentarerna. Vill du ha hjälp med att lära känna dina bokskrivarsabotörer? Kolla in PS:et nedan, där har du din chans.

 

Känner du INTE igen dig i dessa?

Men du vill ändå hitta det som hindrar dig och framför allt hitta det till det glada skrivandet. Då ska du hålla utkik efter nästa artikel, då kommer jag att presentera dig för tre bokskrivarsabotörer till.
Vill du vara säker på att inte missa den artikeln kan du anmäla dig till Skrivboosten – din fria utbildning då får du artikeln direkt i din brevlåda.

 

Skrivglädje till dig!
/Jeanette

PS
Vill du träna på att skriva kravlöst för att mildra rädslorna och komma vidare från skrivblockering? Klicka här och du hittar några vägar vidare.

Spara

Spara

Comments

comments

Login