Har du tvivel ibland? På att du ska ro iland med ditt skrivprojekt? Att din bokidé håller? Eller kanske redan på om du kan skriva överhuvudtaget?

 

Du är i gott sällskap i så fall! Vi har all tvivel ibland. Och det var först när jag insåg att de hör till och att det är tecken som vill mig väl som jag kunde slappna av och istället ägna mig åt tillit. Tillit till min egen förmåga att lösa en uppgift. Tillit till att om jag ger mig i kast med en sak eller låter en sak gro så kommer det komma ett svar ut ur det. Det blir inte alltid som jag har tänkt men det brukar för det mesta bli helt okej. Ofta till och med bättre än jag någonsin hade kunnat föreställa mig.

 

 

Skrivprocess, Kreativt skrivande, Kreationslotsen

 

Tvivel tillhör den kreativa skrivprocessen

Det är vad jag påstår. Och jag gör det utifrån min egen erfarenhet men också utifrån andras tänkande och skrivande på ämnet. Bengt Renander arbetar med kreativitetsutveckling och skriver om kreativiteten som en process i sin bok “Himmel – Helvete. Tur och retur”. Han tar upp tolv känslor som man går igenom när man arbetar i en kreativ process där kreativitet innebär att man hittar ett nytt sätt att lösa ett problem på. Problemet i sig behöver alltså inte vara nytt. En av känslorna är tvekan och ligger tidigt i den kreativa processen när man tar sig an ett uppdrag. Det kan lätt kännas igen när man tampas med frågor som “Ska jag verkligen skriva en bok” och “Men håller det, vem skulle vilja läsa det jag skriver?”

 

Om tvivel är en vilka är de andra elva?

Fundera en stund på vad  du går igenom när du gör saker du inte har gjort tidigare. Det kan alltså handla om vad som helst, det behöver inte vara hantverk eller konstnärligt. Det är samma sak vi går igenom när vi t ex startar upp ett projekt. Som sagt, fundera en stund och dela med dig i kommentarerna om de känslor du kan uppleva i samband med kreativa processer.

 

Är du sugen på att utmana dina tvivel när det gäller skrivande?

Då rekommenderar jag dig att klicka vidare till inlägget “Du får en Hitta din skrivglädje” där du har chansen att få en skrivkurs för halva priset!

 

Lycka till med kreativiteten, ser fram emot att höra av dig!

/Jeanette

Comments

comments

Login