Flyt och fulskrivande

 

Malin Lundskog, hälsokreatör och författare

Malin Lundskog, hälsokreatör och författare

När flytet är i luften vill jag stanna kvar i det. Jag vill att orden ska fortsätta flöda över sidorna i evighet och första utkastet vara lika perfekt vid en genomläsning som i stunden jag skriver, men… det är inte alltid det funkar så. Det är snarare aldrig det funkar så. Känner du igen det? Att när flytet väl kommer, håller det i sig ett tag och är sedan helt plötsligt borta igen? När du läser igenom det du har skrivit så är det platt, ointressant och knôkfullt med klyschor? Det kanske bara är jag, men jag har upplevt det så många gånger och försökt dra mig ur skrivprojekt ungefär lika många med argument som att skriva inte är min grej, att jag är ett hopplöst fall eller att jag helt enkelt behöver ha flyt för att fixa det här. Och det där flytet, det rinner ut någonstans innan tankarna når fingrarna som dessutom dansar skrivkrampsdans snarare än virvlar runt i författarromantisk wienervals över tangentbordet?

 

Men. Så dyker ordet men upp och undrar om jag inte ska fortsätta i alla fall. Bara en gång till. Jag har ju något att berätta. Jag har en historia som måste ut, antingen för att den är viktig för de som läser den eller för att den är viktig för mig som skribent att få ur mig. Och det är någonstans i det men:et som det som gör skillnaden händer. Det är då insikten kommer, om att flyt inte bara är den sköna känslan av flow utan en kamp, en förmåga att släppa pressen på det perfekta och på sig själv och våga lita på vågen av flyt när den kommer.  Flow är inte bara flyt, som du kan höra mer om här: Flyt och varför det är jobbigt.

 

Det var en gång… då jag trodde att det här med skrivande handlar om inspiration, att det rätta ögonblicket kommer samtidigt som katten spinner loss i mitt knä och jag förvandlas till tedrickare i mysiga handstickade raggsockor. Det var en gång… då jag trodde att om jag bara hade fin utsikt, eget arbetsrum, stora barn och rätt spotifylista så skulle inspirationen komma. Det var en gång… då inte så mycket mer än just det var en gång blev skrivet eftersom jag trodde att första utkastet skulle vara perfekt och inte hade en tanke på att övning ger färdighet. Men det var då det. Nu vet jag bättre!

 

Nu vet jag att skrivande är precis som allt annat: inspirationen kommer inte av sig själv, den sliter jag för att locka fram. Katten lägger sig oftast på tangentbordet och stör snarare än tillför stunden författarromantik och jag behöver träna på att skriva för att bli bra på det. (Dessutom dricker jag oftare kaffe barfota än te i raggsockor.)

 

För att skriva något riktigt bra behöver jag skriva mängder med skittexter.

 

Malin Lundskog, månadens författare, Kreationslotsen

Ibland är det roligare än annars …

 

För att skriva något riktigt bra behöver jag skriva mängder med skittexter. För mig handlar det om en stor mängd fulskrivande, jag tror att det med ett finare ord kallas flödesskriva, för att väcka kontakten mellan fingrar och huvud till liv genom att ösa ur mig bokstäver som blir till ord som blir till meningar som blir till stycken som blir till… Ja, du fattar.

 

Det är när jag vågar fulskriva det händer. Det som ligger närmast tillhands för mig att jämföra med är löpningen. Jag älskar verkligen att springa. Jag lovar! Precis som jag älskar att skriva, men det är verkligen inte kul varje gång. Vissa pass är riktiga skitpass och det går både trögt och tungt och jag vill hem igen. Några pass är välplanerade med exakta farter och distanser, för det är det jag behöver just då. Och så finns det de där rundorna som jag aldrig vill ska ta slut. Som går lätt, långt, länge och utan en tanke på att jag springer. Skriver. När flytet är i luften, då är lyckan varje dag!

 

Malin Lundskog har släppt 10 noveller, en bok om synd i ljud- och eboksformat, fackboken Hälsan i fokus – för framgångsrika ledare. Till hösten kommer hon ut med en ny bok om hälsa och skriver samtidigt på sin första roman. Så, det är mycket fulskrivande på gång hos hälsokreatören som driver Hälsa mera, när katten väl har lämnat tangentbordet…

 


 

Malin Lundskog är gästbloggande författare hos Kreationslotsen under temat Månadens författare. Vill du också bli det? Läs hur man gör för att ansöka här.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Comments

comments

Login