För ett långt och hållbart liv vid datorn

 

Det ömmar i ryggslutet. Axlarna känns spända som tennisbollar. I nacken brinner det en eld.

 

Jag har suttit för länge vid datorn. Många långa pass under många år. Stress. Det sliter på kroppen. På senare år har också smartphone och plattan tillkommit. Du vet, man lutar huvudet nedåt för att titta på skärmen. Många timmars arbete för små muskler i nacken att hålla upp det tunga huvudet. Det är här det börjar brinna i nacken.

 

Kreationslotsen, skrivkurser

Timer för arbetspass

Jag vet att jag inte är ensam om detta. Till slut insåg jag att om jag ska kunna fortsätta skriva och kroppen ska hålla under många år till så behöver jag göra en förändring. Jag gick till en sjukgymnast och tog hjälp av en arbetsterapeut. Vi har pratat mycket och länge, de har gett mig råd och tips. Jag har arbetat med att anpassa och förändra. Jag gör det fortfarande. Det som byggts upp under fyrtio år ändras inte på några veckor. Jag får ta en sak i taget, vara snäll mot mig själv och ömsint leda mig framåt mot ett friskt skrivande. MEN smärtan minskar hela tiden. Jag lyssnar på kroppens signaler och jag justerar när jag känner att det behövs. Nåja – i ärlighetens namn – inte alltid men betydligt oftare än förut.

 

Så vad kan man göra för att få ett långt och lyckligt skrivliv utan onödig smärta? Grundläggande är att hitta en ställning för kroppen som inte blir så arbetsam. Rätt höjd på skrivbordet, stolen osv. Du kan läsa mer om det på 1177 vårdguiden.

 

Mina tips från mina möten med sjukgymnast och arbetsterapeut.

 

Kreationslotsen skrivkurser

Mitt ställ för läsplattan

  • Skaffa en extern skärm till din laptop.
  • Byt ut din stol mot en pinnstol eller ännu hellre en pilatesboll.
  • Skaffa en fotpall om du  inte når till golvet.
  • Arbeta i pass om ca 40-60 minuter. Använd timer.
  • Pausa 10-15 minuter och gör något annat.
  • Träna i pausen. 1 minut armhävningar, 1 minut knäböj, 1 minut rygglyft och 1 minut sit-ups.
  • Drick vatten i pausen. Arbetet vid datorn torkar ur.
  • Stå och arbeta.

 

Det här stället för min platta är suveränt! Jag kan stå och läsa alla texter som jag numer läser digitalt. Det ger mig många hälsovinster!

 

Skriv gärna och berätta om hur du har löst det eller om det är något du vill att jag ska fördjupa. Tillsammans är vi starkast.

 

Lycka till med din skrivergonomi!

/Jeanette

 

 

Comments

comments

Login