Författarens självförtroende börjar i tanken

 

Kreationslotsen, skrivcoach, tänk som en författareDu är vad du tänker.

Därför är det mycket viktigt vad du tänker.

 

Att tänka ”det är omöjligt” kommer ofelbart leda dig in på spåret att det inte går. Att istället lägga tankarna på hur det kommer att se ut när det du vill är verkligt – kommer ge dig ledtrådar till HUR det är möjligt att genomföra det du vill men också visa dig vilka steg du behöver ta.

 

Varje dag, hela året pratar jag med olika författare. Jag intervjuar dem, jag coachar och jag handleder dem. Det är fantastiskt. Här finns så många drömmar. Så många önskningar och så mycket ambition. Men också många rädslor och bristande självförtroende.

 

Det går inte att påverka det som varit. Det går inte heller att ändra andra.

 

Lägg därför energi på det du kan påverka. Dina tankar.
Det finns ingen större kraft än TRO i kombination med VILJA.

 

Din vilja leder dig till att göra det du allra helst vill. Om du vågar fråga dig själv om det.

 

Vad skulle du allra helst göra om du fick välja helt fritt?

 

Jag gissar att du nu inte svarade att du vill städa toaletterna på McDonalds, packa varor på ett lager eller jobba på kommunens parkavdelning. Inte heller tror jag att du svarade att du vill ha en massa ouppfyllda drömmar när det är dags att lämna in.

 

Orsakerna till hur vårt självförtroende är kan vara många och olika. Vanligt är att det handlar om obehagliga erfarenheter under vår livstid. Hur vi bemötts i skolan och av närstående i relation till skrivandet. Men det kan också vara på helt andra områden som egentligen inte tangerar skrivandet. Vi kanske har ett minne av hur vi misslyckats brutalt och hur smärtsamt det var. Det är skäl nog för att ge upp att ens våga tänka på bokdrömmen. Det är vanligt att man i början säger att: jag skriver mest för mig själv, det handlar inte om att bli utgiven. Kunde vara roligt men det är inte det viktigaste. Det är säkert sant och det bör på ett sätt vara sant. Skriv det som brinner för dig och det kommer att bli levande. Men efter ett tag när självförtroendet stiger så vågar man tänka större drömmar och våga se att det är möjligt och att det är en het önskan att få hålla sin bok i handen.

 

Kreationslotsen, skrivcoach, skrivkurs, det är möjligtVåga släppa på begränsningarna. Det är ingen som ser dig nu. Du kan önska att du bor, jobbar och gör vad du vill.

 

För några år sedan gjorde jag en sådan övning. En stark övning där jag fick visualisera mig bort till vad jag ville allra helst. Jag skrev om hur jag satt och skrev i ett varmt land. Om hur jag styrde över mitt liv och min tid. Hur jag regelbundet åkte till värmen för att skriva, att jag hade gett ut en bok och om utsikten över olivlundarna.

 

Så ser mitt liv ut idag. Jag driver mitt eget Kreationslotsen som webbföretag vilket innebär att jag kan arbeta varifrån jag vill. Jag har hittat lösningar för att få det att fungera med familjen. Jag reser regelbundet och flera månader per år för att skriva i sol och värme både på egen hand och på skrivresor tillsammans med ”mina” författare. I Italien sitter jag bokstavligen bland olivträden. Första boken är också tryckt ”Din bokidé – en steg för steg-guide” och flera manus skrivna sedan den dagen.

 

Det hade inte blivit verklighet om jag inte hade en brinnande önskan om att det skulle hända eller om jag inte hade trott på att det skulle hända. Det var katalysatorn som fick mig att ta alla små steg till den plats jag befinner mig på nu. Och mycket vill ha mer, jag fortsätter att jobba mot större frihet och mot nya mål.

 

Det är också viktigt att tillåta sig att se det här. För gissa om mitt självförtroende har stigit under resan. Att ta sig igenom alla de roligheter och knivigheter som det innebär skapar tilltro till den egna förmågan. Oavsett om det handlar om att grundläggande förändra sitt liv, skriva en bok eller säga upp sig från ett jobb man vantrivs på.

 

Du måste tro på att det går.
Våga drömma stort.

 

Så prova igen. Ta fram papper och penna och svara på frågan:

Vad skulle du allra helst göra om du fick välja helt fritt?

 

Mina mest minnesvärda stunder som skrivcoach inbegriper alla samma sak. Ett hopp som tänds i någons ögon, en insikt som trillar ner så att det syns och hörs när författaren först blir alldeles tyst, eftertänksam och sedan säger: Jag vill skriva den här boken. Jag är författare. Nu vet jag vad jag ska göra. Och sedan gör de det. Dag efter dag. Vecka efter vecka. Månad efter månad – tills boken är klar.

 

Jag lovar dig det finns inget som ger så starkt självförtroende som när du ger dig själv chansen att lyckas. Släpp rädslan om att misslyckas, det är din snabbaste väg till att lyckas.

 

Scrolla ner och ta del av tipsen om hur du kan stärka dig själv som författare. I nästa artikel kommer du få tips på vad du konkret kan göra för att stärka ditt självförtroende så att du tar dig igenom dina motstånd och skriva dag för dag till dess du är i mål med boken och det du vill åstadkomma i ditt liv.

Lycka till!
/Jeanette

 

TIPS!

Skapa en miljö som gynnar ditt författarskap. Läsa, skriva och prata skrivande är exempel på sådant som gör det.

 

Tips ett.

Konstruktiv respons bygger självförtroende. Att prata med andra författare bygga upp din känsla av att vara författare. Vill du ha respons och författare att prata med? Titta in i Skriv!

 

Tips två.

Läs “Tänk rätt. Bli framgångsrik” av Napoleon Hill. Att läsa litteratur som bygger upp ditt sätt att tänka om dig själv och din framtid är helt klart en källa till inspiration och att stärka sig själv.

Comments

comments

Login