Flödande om skriv och läshunger

 

Les vill publicera sin text under pseudonym. Egentligen tycker hon inte att det är så mycket att publicera. Men jag tycker att det är ett fint exempel på flödesskrivning. Den här texten tar slut mitt i en mening, så går det ibland om man slutar skriva när klockan ringer! Det är också en text som uttrycker mycket av det som många som skriver tampas med. Vem ska läsa det jag skriver? Duger det? Kärleken till läsningen och berättelserna är en bra skola för allt skrivande. Den belyser också hur viktig vår omgivning är för vårt läs- och skrivintresse. Som sagt, ett bra exempel som jag tycker är inspirerande. Vad tampas du med när det gäller skrivande? Dela i kommentarerna!

 

Den här texten kommer ur en skrivövning som finns med i den kostnadsfria minikursen “Kreativa skrivövningar”. Vill du också ha roligt? Lämna din mejladress så får du första brevet direkt!

 

Här är övningen:

skrivövning, skrivkurs, kreationslotsenFlödesskriv (15 min).

Den här övningen går ut på att tömma dina tankar och värma upp ”skrivnerven”. Skriv allt du tänker i ett flöde. Stanna inte upp, fundera inte på vad du ska skriva. Bara skriv allt du tänker. Tänker du ”nu vet jag inte vad jag ska skriva” så skriver du det.

Flödesskriv – variant 2.

Dela upp övningen på tre dagar. Flödeskriv 5 minuter första dagen, tio minuter andra dagen och 15 minuter tredje dagen.

Så här skrev hon:

“Nu sitter jag här och ska göra min första skrivövning under Kretionslotsens flagga. Jag frågar mig om detta verkligen är något jag gjort, anmält mig till skrivövningar och sannolikt en skrivarkurs? Vid min ålder? Vad kan jag? Jag som gått en (1) skrivarkurs, som jag gav upp och sedan inte vågat försöka mig på igen. Jag vet inte om det leder någonstans men jag är full av glad förväntan. Det är helt enkelt kul. Det sitter som vanligt en liten en på axeln men jag är stor nu och kan tysta honom!

Min intresseanmälan bemöttes snabbt men jag var tvungen att åka bort några dagar och hade därför inte tid att ta ställning ordentligt. Men jag har tänkt på det hela tiden jag var borta och idag kastade jag mig över de mail jag fått och kände – ja, jag ska göra detta.

Tilltro till min förmåga, eller det jag ska berätta eller ens vad, är sviktande. Men en sak vet jag! Jag tycker om ord! Älskar läsande och var tidig med att önska böcker i stället för någonting annat vid födelsedagar och jular. En moster förstod min trängtan och skickade mig spännande flickböcker under några barndomsår. Min läshunger följde mig genom skolan och vår skolbibliotekarie fick ganska snart hämta böcker från vuxenbiblioteket för att stilla min hunger, när skolans inte räckte till längre. Läshungern sitter i och jag har alltid njutit när jag fått öppna en ny bok. Jag är allätare och har egentligen inte en särskild genre som jag föredrar. Nu, med tilltagande ålder, känner jag dock att jag måste välja vad jag ska lägga min tid på och nu händer det faktiskt att jag lägger för mig ointressanta eller dåliga böcker åt sidan för att göra rum för bättre saker. Det hände nog inte förr, vad jag kan påminna mig! Uppsatsskrivande i skolan var aldrig något problem för mig. Mitt problem var i stället vilket att de ämnen som gavs som jag skulle välja. Det mesta fungerade utom poesiskrivande. Det beror nog på dålig läsvana och en känsla av att poesi är för stort för mig.

Jag tackar min mamma för att jag fått så många fantastiska läsupplevelser. Hon läste också väldigt mycket och hon började tidigt och höll på långt upp i min barndom med högläsning. Hon sa visserligen senare att jag skulle få dåliga ögon av att läsa så mycket men hon skojade väl?

Under skolåren hade jag en lärare som betydde mycket för mig och min fantasi. Han såg min läshunger och öppnade vid sjätte klass i folkskolan sitt och familjens privata bibliotek för mig. Då bestämde jag mig

Nu ringde klockan! 15 minuter har gått. Fort.”

 

Tack för din text Les! Jag känner mig glad efter att ha läst din text, glad över goda vuxna och att du har påbörjat minikursen Kreativa skrivövningar. Lycka till & ha kul!

/Jeanette

Comments

comments

Login