Kreativ text inspirerad av skrivande

 

Kreationslotsen, skrivkurser, skrivresorVeckans skrivare Bo Gunnar deltar både i minikursen kreativa skrivövningar och kursen Rivstarta ditt skrivprojekt. Skrivövningar är perfekta att kombinera med att skriva i ett projekt. Man kan använda dem att värma upp med eller att komma i gång igen om man kör fast och man inte kommer vidare i sitt projekt. Jag har fått två fina texter av Bo Gunnar som jag gärna delar med mig av.

Jag får in många härliga texter skapade i nuet utifrån enkla skrivövningar. Det gör mig så glad! Poängen med skrivövningar är att de ska vara roliga och inspirerande. Träna skrivmuskeln, våga släppa taget och låta fantasin flöda fritt. Därför uppmanar jag alltid att bara skriva som det blir och inte redigera. Jag redigerar naturligtvis inte författarens text innan jag publicerar den heller.

 

Vill du också ha kreativa skrivövningar varje vecka helt gratis? Varsågod, det är bara att lämna din mejladress så har du din första övning inom några minuter.

 

Bo Gunnars texter

Texter om att skriva och att våga som vittnar om sådant som vi möter som skrivare. Tänker att det kan tjäna som inspiration och igenkänning för många.

Det skrivna

Jag älskar att skriva, Men jag räds det skrivna.

Inte det skrivna av andra, men det skrivna av mig själv.

Jag vet att det skrivna av andra är ärligt, lögn, fantasi eller allt på en gång.

Och det spelar inte mig någon roll, jag dömer inte utan ser till vad det ger mig.

Men om det skrivna av mig är ärligt, blir det farligt, utlämnande, dömande.

För mig.

Om det är lögn blir det falskt och inte trovärdigt. I andras ögon.

Om det skrivna är fantasier, vem är jag att hitta på?

 

Någon som av en slump landat i min blickpunkt, räds sitt skrivande.

Värjer sig för sitt skrivande.

Men skriver ändå.

Att inte skriva skrämmer någon mer.

Jag läser det någon skriver och förstår att det är ok att skriva ärligt, att ljuga, att fantisera.

Att låta andra fundera vilket som är vilket.

Någon inspirerar mig, att skriva, att låta andra fundera på varför.

Att inte skriva skrämmer mig mer.

 

Att våga

Tänk om jag vågade. Vågade ge uttryck för alla de ord som finns inom mig. Alla ord som visar vem jag är, ord som talar om vad jag vill, ord som talar om allt jag vet.

Tänk om jag vågade, med mina ord ge uttryck för alla tankar och känslor som finns inom mig. Då skulle jag låta orden berätta om mina största kärlekar och vad de har betytt för mig. Då skulle jag berätta om alla de människor som jag har omkring mig och som är värda att få höra vad de betyder för mig. Om jag vågade, då skulle de få höra de orden från mig.

Om jag vågade, då skulle jag gestalta all den ångest som jag färgat mitt liv med, i stället för med kärlek. Ångest som lärt mig allt om livets verklighet, som lärt mig att uppskatta allt omkring mig, även ångesten. Ångesten som förklarar vad kärlek är, på samma sätt som mörkret förklarar ljuset.

Jag skulle berätta om mina drömmar som jag håller inlåsta i mitt inre, drömmar som bara lever i mitt sinne och i mina tankar. Om jag vågade skulle jag låta dem få liv genom mina ord och bli till de barn som jag fått ansvaret att låta växa till verklighet i nuet och se dem fylla världen med skönhet. Jag skulle berätta om mina drömmar genom att skriva, att sjunga och att låta världen få ta del av allt jag är här för att dela med mig av.

Jag skulle berätta om, och stå för, min gudstro som ger mig styrka och vilja att leva detta liv till fullo, om min längtan att få lugn och ro i mitt sinne. Jag skulle berätta om mina fysiska, själsliga och mentala utmaningar och hur jag förträngt alla konsekvenser, bortom den fysiska utmaningen, som de medfört. Jag skulle berätta om hur jag inte delat detta med någon, om hur jag stängt ute alla från att ta del av min kamp.

Allt detta och tusen saker till skulle jag berätta om, om inte min rädsla stoppat mig. Jag skulle erkänna människors rätt att ta del av hur livet självt har lärt mig det rätta värdet. Jag skulle dela med mig av all den kunskap som jag har, alla de insikter som leder mig idag och all den trygghet jag har. En trygghet som är så grundläggande att inget som händer omkring mig, och det händer mycket, rubbar min livslust.

Jag skulle ta ställning i den politiska debatten, jag skulle göra min röst hörd på ett sätt som gav avtryck. Jag skulle bestämma mig för att inte låta livet förspillas till sådant som inte är värdefullt för mig och alla andra. Jag skulle låta min ståndpunkt lysa vägen för de svaga och utsatta, för de som behöver hjälp att leva ett gott liv.

Tänk om jag vågade, då skulle jag sluta med att bestämma mig för vad jag skulle göra om jag vågade. Jag skulle sluta med det och börja med att vara och att göra; bara jag inte var så rädd för att vara och att göra.

Tänk, nu när jag vågar, nu ska jag berätta om vem jag är. Jag ska berätta om vad jag vill. Jag ska berätta om min trygghet och min glädje. Jag ska göra det nu när jag vågar.

 

Tack för att du delar med dig, Bo Gunnar. Jag är säker på att din text inspirerar andra att skriva ner sina tankar och dessutom skapar igenkänning hos många!  Lycka till och ha fortsatt kul med kommande skrivövningar.

/Jeanette

Comments

comments

Login