Resa och skriva för kreativitet och inspiration

 

Skrivande frihet

Foto: Jeanette Niemi

Jag gillar att skriva och resa. Det kanske du också gör? De senaste åren har jag börjat kombinera de båda. Wow, det är verkligen effektivt och inspirerande! När jag kommer hem från en resa har jag med mig mycket text eller som på senaste resan ett korrekturläst manus som är på väg till förlag.

 

Jag får ofta höra: Å vad det låter skönt, tänk om jag också kunde göra så! Jag brukar då fråga vad som hindrar och det är många olika saker som jobbet, familjen, studierna osv. Jag känner igen den här situationen – jag har också varit där. Jag trodde inte heller att det skulle gå eftersom jag också har arbete, familj och som oftast också studier på gång. Vändningen kom den dag jag insåg att det var viktigt för mig att kunna resa och skriva. Jag frågade mig då istället: Hur kan det gå?

 

Det-jag-fokuserar-pa-vaxer

Då blev jag kreativ och hittade de lösningar som passar mig och min familj. Jag lämnar Sverige och kylan för några veckor vår och höst. Vi har tät kontakt via telefon, internet och ibland får jag besök hemifrån. När jag kommer hem är jag fylld av energi och tillfredsställd för att jag lyssnat till mig själv. Dessutom har jag mängder med text med mig hem. Jag tar mig själv och mitt skrivande på allvar. Jag avsätter tid och försätter mig i en miljö som jag mår bra i. Att avsätta tid för sitt skrivande är, i min mening, den enskilt viktigaste faktorn för att lyckas med sitt skrivande.

 

Varför åka på en skrivresa?

 • Nya miljöer och möten ger nya perspektiv.
 • Du avsätter tid för att skriva.
 • Fokuseringen ger effektivt skrivande.
 • Nya intryck ger stimulans och inspiration.
 • Vardagsdistraktioner blir kvar hemma.

 

Vad är viktigt att tänka på innan man reser?

Arbetsplats på balkongen

Foto: Jeanette Niemi

 • Vad vill du uppnå med din resa?
 • Vad behöver du göra varje dag för att nå ditt skrivmål?
 • Vilka sociala behov har du och hur kan du lösa det?
 • Internetuppkoppling – behöver du det? Hur kan du lösa det?
 • Vilket klimat passar dig?
 • På en ny ort kan annat distrahera. Hur hanterar du det?
 • Vad är skillnaden mellan en skrivresa och semester?

 

Tips!

 • Skriv ner ditt mål med resan i t ex antal kapitel eller sidor.
 • Planera din arbetsdag även med pauser.
 • Ta ledigt för att träffa människor och se orten.
 • Skapa en arbetsplats när du kommer fram.
 • Vill du arbeta i solen? Testa att du kan se din skärm i solsken. Glöm inte solkyddsfaktor!
 • Skaffa Skype.

 

Vill du läsa mer om hur jag har löst det i just min situation kan du titta in på min personliga blogg.

 

Är du också sugen på att åka på en skrivarresa? Eller har du egen erferanhet? Dela gärna med dig!

/Jeanette

 

Comments

comments

Login