Tränar du på det som du vill bli bra på?

Premiärturen på cykeln påminde mig om hur mycket träning påminner om personlig utveckling. Cykelsäsongen brukar starta i mars för min del men i år har jag inte tagit mig igång. Jag har istället hållit mig i form genom att gå, springa och träna på gymmet. Glad i hågen hoppar jag upp på cykeln och tänker att det ska gå lätt. Det gjorde det inte. Kan jag säga. Det var mycket tung andhämtning och klagande ben.

 

Tid och tränaKondition är färskvara. Det har vi ju hört och de flesta av oss har säkert upplevt det också. På ganska kort tid tappar vi kondition om vi inte tränar. Kunskap är också färskvara. Även om jag kan cykla så känns det ovant med växlar och att välja kläder i början. När jag tränat några gånger gör jag det utan att tänka på det. Precis som på jobbet, tänker jag. En säljare som varit från jobbet ett tag, behöver uppdatera sig på sortimentet och nya säljtekniker. En skribent behöver skriva kontinuerligt och en chef behöver kommunicera med sina medarbetare.

 

Man behöver träna på det man vill bli bra på. Jag har tränat kondition och styrka, precis vad jag behöver på cykeln, och det hjälpte mig säkert. Men för att bli bra på cykeln måste jag träna på att cykla. I alla väder, kläder och på de underlag som jag ska köra lopp på. Kroppen lär sig rörelsemönstret och tekniken på cykeln. Det gör att jag kommer att reagera snabbare och bli uthålligare på cykeln. Idrottsstjärnor tränar på många olika saker både mentalt och fysiskt men lägger mest tid på att träna det som ska utföras. Tänk om det är likadant med annan kunskap? En säljare som ska möta kunden på butiksgolvet kanske kan ha nytta av att träna telefonförsäljning men sannolikt så behöver hen träna på att möta olika kunder och kundbehov i butik. En poet kan ha nytta av att träna på olika tekniker för poesi och en chef som vill uppfattas som lyhörd kan behöva träna på att lyssna.

 

Man måste träna. Inom idrotten så är det självklart. Vi förstår att idrottsstjärnorna har tränat, tränat och tränat igen. Men hur är det med det vi andra gör i vår profession? En säljare behöver träna på att sälja innan hen går match med kunden. När idrottsstjärnor tränar så heter det träning, annars är det match. De har till och med skapat träningsmatch för att få möjlighet att träna i ett nästan skarpt läge! Det är grymt. Tänk dig säljare som först tränar på sina kollegor och framför spegeln. Sedan går man träningsmatch, kanske en kundkväll, med familj och vänner inbjudna till butiken. Sedan går man match och säljer professionellt och kunnigt. En skribent behöver skriva, skriva, skriva. Chefen behöver interagera med sina medarbetare och söka möjligheter till utveckling.

 

Det var tungt på cykeln i morse men mot slutet gick det snabbare. Tiden blev ganska mycket sämre än förra årets bästa på samma runda. Men jag gjorde det och nästa gång går det lättare för att jag har tränat och för att jag fortsätter träna. Sommarens cykellopp blir också trevligare. Det är för utvecklingen som jag älskar att träna både i motionsform och i min profession. Jag tränar för att jag tycker om att lära mig hur jag kan göra saker på mer framgångsrika sätt.

 

Hur tränar du på det du vill bli bra på?

 

Ha en utvecklande dag!

/Jeanette

Comments

comments

Login