Skrivplats i solenNär jag sitter och skriver på spanska solkusten har jag haft anledning att fundera över inspiration. Inspirationen flödar i solens ljus och värme. Men är inspirationen beroende av miljön du befinner dig i? Jag har förstått att det inte är så för mig. Det är en yttre omständighet som gör att jag mår bra och därför kan koncentrera mig på att skriva. Solen håller mig varm, utsikten över havet ger mig ro och vindens sus i palmerna blandas med havsljuden och vaggar mig in i skrivtakt. Det som inspirerar mig är miljöombyte, människor och sociala möten. Det kommer på köpet när man gör en så radikal förändring som att byta land för en tid i sitt liv. Bara att handla i den lokala livsmedelsaffären är ett äventyr för att hitta rätt produkter och alla människor jag möter är nya bekanta med egna livsberättelser. Men nya bekanta finns det ju gott om hemma också. Kanske kan man skapa vardagsäventyr även i mataffären? Vad är skillnaden då?

Tiden blir mitt svar. Inte i bemärkelsen att vi behöver mer tid utan snarare större medvetenhet om vad vi gör med tiden. Att veta vad som är viktigast. Viktigast för dig. Inte för barnen, partnern, arbetsgivaren eller svärmor. För dig. Genom att ha kunskap om dina viktigaste prioriteringar i livet skapar du möjlighet att leva ditt liv så som du själv vill. Du kan planera in att göra det viktigaste först. Utan att det behöver gå ut över andra eftersom du också kan kommunicera vad som är viktigt för dig. När du omger dig med människor som bryr sig om dig så vill de att du ska må bra och vill ge dig utrymme för det du tycker är viktigast. För mig har det inneburit att skapa tid för skrivandet och läsande som inspirerar till skrivande. Vet du vad som är viktigast i ditt liv? Skriv gärna ner det. Skriv också varför det är viktigt – vad ger det dig och vad känner du när du gör det som är viktigast för dig?

Inspirationen kommer inte alltid gratis. Jag kan inte vänta på att inspirationen ska komma för att få min bok klar. Jag blir tvungen att skriva ändå. Utan inspiration. Går det? Ja, det gör det. Jag har skaffat mig rutiner och bestämt mig för hur jag ska göra när inspirationen tryter. Jag lirkar med mig själv. Skriv bara tio minuter och gör sedan något annat, säger jag till mig själv när t o m städningen lockar mer än arbetet. När jag skrivit i tio minuter, satt mig in i berättelsen så kommer lusten att fortsätta. På ett sätt skapas inspirationen genom att jag tillåter mig själv göra det jag verkligen vill. Hur gör du? Har du några knep du tar till för att locka fram inspirationen eller få arbete gjort?

Nu har jag skrivit igång mig så nu är det dags att ge mig in i mitt skrivprojekt igen!

Hasta luego!

| Jeanette |

Comments

comments

Login