Författare och egenutgivare med eget förlag

 

Tove Birkeland Brandt berättar om livet med eget förlag och att ge ut sin bok på egen hand. Också om hur manus ibland inte är till för att ges ut utan istället får stanna kvar i byrålådan. Ibland vill de ut och ibland vill de stanna i lådan.

Varsågod – Tove Birkeland Brandt – om att lyckas skriva sin bok.

Mycket nöje!

/Jeanette

 

 

 

Jag tänker tillbaka till vad som en gång fångade mitt intresse för böcker. Vad som skapade nyfikenheten och lusten för att skriva långt där inom mig?

 

Jag fann väl koden till läsandet ganska tidigt i mitt liv, vilket i sin tur gav mig förmånen att smita undan från livet genom det skrivna ordet, att försvinna ut i fiktiva världar och njuta av personer och världar som någon skapat ur sitt sinne.

 

Kreationslotsen, Gästblogg

Foto: Tove Birkeland Brandt

Under hela mitt liv och hit till vuxen ålder där jag äntligen debuterat som författare, med min alldeles egen deckare ”Röd Vinterängel”, så har jag skrivit olika saker.
Dikter, noveller, debatter, reportage och massor av annat, faktum är att det varit en bra pysventil i mitt liv – nämligen att skriva.

 

Så hur kom det sig då att jag skrev en bok och gav ut den?

2011 så hände något i mitt liv som kom att förändra allting. Min son Kim 17 år gammal tog sitt liv och det blev faktiskt startskottet för mitt riktiga skrivande.
Det startade helt enkelt genom min sorgeprocess, jag skrev en bok om sorgen och tomheten som jag kände, och om min son, samt hans utanförskap.

 
En bok som jag fick lektörläst, redigerad och klar för utgivning, men som jag senare kände blivit för personlig för att publicera och låta andra läsa. Den ligger nu istället i avvaktan på att göras om till en roman istället, med andra ord så finns inte tanken om att begrava den i en byrålåda.

 
Trots allt det onda som skett i mitt liv så kom någonting gott ut ur det, jag insåg vikten av att skriva och förstod med ens att det är mitt kall att göra det. Att det som ska göras bör göras i detta nu, man skall inte skjuta upp det man drömmer om för då kan det bli försent. Jag har ju alltid drömt om att lyckas som författare så jag bestämde mig nu kort och gott för att fatta pennan på riktigt.

 

Det fanns gott om idéer uppe i mitt huvud och jag började med att skissa på dem, jag gick några skrivkurser på nätet. Skrev mig igenom fullt av olika skrivövningar och till slut föddes min första karaktär: Mimmi, som idag är min huvudperson, en ung medial kvinna ifrån Munkfors, som genom sina syner och visioner dras in i ett mordfall i Göteborg. I detta får hon så klart en betydande roll för lösningen.

 
När jag väl var klar över hennes roll i boken var det dags att skapa fler individer, men insåg ju att först ut var naturligtvis handlingen. Den fragmenterade berättelsen jag fått till mig, började ta form genom en synops på ett vitt pappersark.

 
Jag har även en stor whiteboardtavla där jag ritade upp allting i sin helhet, nästa steg var sedan karaktärerna som fick sina liv.Dessa höll jag sedan reda på genom diverse post-it lappar som jag fäste runt mig där jag satt och skrev och till sist blev de en del av mig, lika levande som du och jag.
 
För skrivandet så innebar detta att jag hamnade i ett flow och mer eller mindre spottade ur mig text, som jag självklart fick gå igenom flertalet gånger. För mig är det ändå så att då jag befinner mig mitt i en skrivande process så låter jag det komma utan störande tankar eller avbrott, det får rinna till liksom och så tittar jag på vad jag fått fram i efterskott.

 

Det tog mig ungefär ett år att skriva boken. När jag sedan satt mina sista ord var det ju otaliga timmars redigeringsarbete och lektörläsning kvar att lägga på manuset för att jag skulle kunna släppa ifrån mig skötebarnet till någon annan.

 
Nervöst, kan jag lova er men sagt och gjort så började jag skicka manuset än hit och än dit, tror det var ett trettontal olika förlag som fick mitt manus. Tiden tickade på och svaren dröjde, till sist kom de i alla fall: refusering på refusering med standardsvar ”Vi har ingen plats…”

 
Men jag trodde på min produkt och jag var hopplöst förälskad och ett med mina karaktärer vid det här laget. Ville ju även att andra skulle se dem på samma sätt som jag själv såg dem, så efter noga överläggande, startade jag och maken ett eget förlag för våra böckers utgivning.

 

Kreationslotsen, Gästblogg

Foto: Tove Birkeland Brandt

Ja precis, även maken skriver och har gett ut sin debutdeckare “Ankharen”, via vårt förlag som ni finner här, www.bra-leve-forlag.se.

 

För att färdigställa produkten tog vi hjälp av ett medieföretag som hjälpte oss med inlagan och bokomslaget. Detta var saker vi inte hade någon som helst kunskap om och därför var det nödvändigt att lägga det i händerna på den som kan.
Böckerna har vi sedan tryckt via POD (print on demand), så när någon beställer boken så trycks den. Detta gjorde vi via företaget Publit.se samt ett tryckeri i Malmö.

 

Att ge ut en bok på egen hand är ingen dröm, inte för mig och maken i alla fall. Problemet för oss är att vi är skuldsatta och inte heller sitter på någon bra bas med kontakter. Resurserna är knapra och vi studerar för att klara av att ta oss vidare i skrivandet. Så resultatet har blivit att det är svårt att nå ut med budskapet att vi existerar, vilket i sin tur gör att vi säljer dåligt med böcker.
Men vi har tagit många steg själva, vi har lanserat oss på bibliotek, vi har signerat böcker hos vår lokala ICA handlare, vi har stått på Värmländska bokmässan och talat om våra böcker. Det är faktiskt jättesvårt att sälja sina egna böcker. Men vi fortsätter nöta oss framåt, vad annat kan man göra för att nära sin dröm.

 

Jag tänkte avrunda detta långa inlägg med att säga att den som vill är välkommen att höra av sig till oss. Kanske är du nyfiken på hur det går för oss eller så ligger du själv i startgropen för att starta eget och vill ha hjälp eller bara prata om skrivandet i sig. Ja då är du välkommen.

 
Jag bloggar också på toves-tankar.bloggplatsen.se
Och själv hoppas jag få återkomma som gästbloggare på denna trevliga bloggsida och berätta mera om mitt skrivande.

 

Hoppas ni när era drömmar med skrivandet, bara ni kan göra det för er själva.
Bästa Hälsningar Tove Birkeland Brandt

 

Nu har jag kommit ut med min debutbok och ni kan köpa Röd Vinterängel här: widget.publit.se/tove_birkeland_brandt_738/#publit_widget_id_8645
Besök gärna min blogg som handlar om livet efter min sons bortgång, framtidsdrömmar och min vardag,
www.toves-tankar.bloggplatsen.se

Comments

comments

Login