Stefan Casta hälsar till Tyresöbarnen!

 

Nyligen hade jag förmånen att lyssna till författaren Stefan Casta när han berättade om sitt skrivande och sin skrivprocess. Det var mycket spännande att lyssna till honom. Han skriver sina böcker i ett flöde och har ett speciellt utarbetat tillvägagångssätt när han arbetar. Han inleder alltid sin skrivprocess med att åka bort under en begränsad tid för att skriva de första femtio (cirka) sidorna. Efter det har han grunden och låter resten hända på hemmaplan. När den kreativa processen är klar så packar han och hustrun en matsäckskorg som ska räcka en dag. De sätter sig i bilen och hustrun läser manuset högt när Stefan kör. Då upptäcker de vad som saknas, vad som är övertydligt och vad som ska tas bort. Det kändes som ett verkligt inspirerande sätt att starta redigeringen på! Och en nära, trevlig samvaro med någon man tycker om och har förtroende för.

 

Det jag slogs av när jag läste hans böcker  “Huset där humlorna bor” och “Under tiden” var att författaren verkar hysa stor respekt för barnens kunskap och intellekt. När jag läste böckerna började fundera på vad som egentligen skiljer barn- och ungdomslitteratur från den vuxna. Det enda jag kunde komma på var att det handlar om barn och ungdomar. Stefan höll med om detta. Jag kunde inte se att språket var anpassat till en viss åldersgrupp. Inte heller att ämnena skulle vara typiska för barn och ungdomars intresseområden. Det här är böcker som ger en möjlighet att lära sig något om världen och om att vara människa samtidigt som det är så spännande att jag inte kunde lägga ifrån mig böckerna. Men det är ju så det är – det är spännande att vara människa! Det var extra fint att möta honom eftersom han bekräftade mina “misstankar”. Han är en ödmjuk person som hyser stor respekt för sin unga medmänniskor. Han skriver litteratur för att han tycker det är roligt och han blir glad när vi läsare gillar det.

Stefan Casta, författarcoach, Kreationslotsen

Foto: Jeanette Niemi

 

Han gav också ett tips som jag bär med mig. För dig som vill bli författare, förtjäna ditt levebröd men inte vill vara en offentlig person: bli barn/ungdomsförfattare! Målgruppen bryr sig nämligen inte lika mycket om vem som skrivit boken som vuxna gör. Jag bad honom skriva en hälsning till Tyresöbarnen och kanske kommer bibliotekspersonalen bli gladare än barnen för den men det känns ändå roligt att få överlämna den till det lokala biblioteket. De blev mycket glada när jag erbjöd mig ordna en sådan hälsning.

 

Stefan Casta har skrivit många böcker och han är flitigt utlånad på biblioteket. Jag rekommenderar dig varmt att läsa något redan nu under sommaren.

 

Önskar dig skön sommarläsning!
/Jeanette

 

 

Comments

comments

Login