Redigering – steg för steg utan att slita ditt hår

 

Månades författare, Kreationslotsen, skrivcoach, skrivkurser, Jeanette NiemiAtt skriva en bok är inte lätt. Det kräver tid, planering och fantasi förstås.  Många timmar framför datorn och sedan har man äntligen det där första utkastet. Fantastisk känsla att verkligen ha skrivit en hel bok! Men sedan kommer insikten att vi förstås måste redigera. REDIGERA.  Vad är det egentligen? Hur gör man?

 

Jag hade skrivit två manus. Ett barnboksmanus och en spänningsroman. Många fler idéer till andra historier poppade upp i min hjärna, men jag bestämde mig för att inte börja på något nytt förrän dessa två var klara att skicka till förlag. Och tiden gick. I omgångar försökte jag redigera spänningsromanen, men det gick inte så bra. Jag fastnade, läste skrivhandböcker, fastnade, gjorde annat, fastnade, gick skrivarkurser och till slut insåg jag att det här manuset krävde ett helt nytt omtag. Så då återstod barnboken. Den var lättare, och bara hälften så lång som spänningsromanen. Jag beslöt mig för att börja med den och verkligen göra det på riktigt. Alla kunskaper jag fått och alla tips jag skrivit ner skulle nu användas. Jag satte mig vid datorn, öppnade dokumentet – och allt bara snurrade runt.

 

Nu när jag skulle göra allt så ordentligt och strukturerat hade jag så mycket i huvudet att jag hela tiden kom på saker som jag måste gå igenom. Alla dialoger måste låta trovärdiga, vara olika beroende på vem som pratar, visa karaktärens personlighet, visa att personen utvecklas med mera, med mera. Vilka vändpunkter har jag? Är perspektivet rätt? Lämnar slutet den känslan jag vill åstadkomma? Redigeringsprocessen blev ett hoppande fram och tillbaka där jag i princip bara ändrade meningar och ord eller skrev ett nytt stycke.

Sissel Myrup, Steg för steg till ett perfekt manus, Kreationslotsen, Jeanette Niemi, Skrivcoach

Klicka, läs mer och köp din guide till ett perfekt manus!

Till slut insåg jag att jag måste börja med en checklista på allt jag tyckte jag borde kolla och gå igenom. Jag älskar listor där jag kan bocka av uppgifterna en efter en och till slut känna glädjen över att alla punkter är uppfyllda. Till en början skrev jag checklistan för mig själv men efter ett tag började jag inse att det kanske fanns fler därute som gärna jobbade som jag. Som ville ha en sorts mall att gå efter för att få till ett så perfekt manus som möjligt. Därför utökade jag checklistan med lite förklaringar och tips och det resulterade i Steg för steg till ett perfekt manus. Jag letade på nätet men hittade ingen bok som bara koncentrerade sig på redigering och kände att den här boken kan fler ha nytta av. En smidig handbok som inte tar så lång tid att läsa igenom för att komma igång och som är lätt att bläddra i för att hitta just det som man för stunden håller på med. Själv följer jag den nu när jag äntligen har börjat redigera mitt barnboksmanus i en strukturerad form.

 

Mina fem bästa tips för redigering

 

Stressa inte

Räkna med att det tar lång tid och planera för det. En hjälp kan vara att markera i kalendern de tider du kan avsätta.

 

Helheten först

Börja med att se allt från ovan. Gå igenom de stora sakerna först som genre, tema, perspektiv, dramaturgi, budskap. Allt som gör att du måste flytta runt stora sjok av din text eller som är genomgående för hela manuset.

 

Bocka av allteftersom

Att ha uppfyllt delmål ger stor tillfredsställelse. Fira på något sätt varje gång du är färdig med ett steg. I Steg för steg till ett perfekt manus finns också anteckningssidor där du kan lägga till dina egna tankar eller punkter du vill hålla koll på.

 

I rätt ordning

Det är lätt att fastna vid upprepningar, ordföljd eller konstiga meningar. Men strunta i dem tills det verkligen är dags för petnivån. Du behöver förstås inte slaviskt följa den ordning som jag anger i Steg för steg till ett perfekt manus, men den ger en fingervisning om vad som är stort eller smått.

 

Testläsare

Använd testläsare, gärna flera gånger under processen. Det ger alltid bra input och idéer på hur man kan förändra. Man blir blind på sin egen text. Min rekommendation är att även använda lektör men eftersom det medför en viss kostnad får du ut mycket mer av den responsen ifall du jobbat igenom din text väl först.

 

Känner du att du behöver tips för din redigeringsprocess? Jag tror och hoppas att Steg för steg till ett perfekt manus kan hjälpa dig. Köp eller låna den på biblioteket. Du får jättegärna ge mig feedback på vad den gett dig. Jag blir så glad varje gång jag hör någon som har haft nytta av den.

Siisel Myrup, Redigering steg för steg, Kreationslotsen, Jeanette Niemi, Skrivcoach, Månadens författare

Sissel Myrup

Vill du veta mer så finns recensioner på min hemsida sisselmyrup.se.

 

Publit  kan du beställa ett exemplar. Du kan också beställa på Adlibris eller Bokus.

 

 

Jag önskar dig lycka till i din redigeringsprocess – utan att slita ditt hår!

/ Sissel Myrup

 

 

 

Spara

Spara

Spara

Comments

comments

Login