Sommaren & utveckling

– en artikel från nyhetsbrevet juli 2013

 

Det-jag-fokuserar-pa-vaxerSommaren är ett fantastiskt tillfälle för utveckling. Jag har mött människor som sagt till mig “Jeanette, man behöver inte lära sig något hela tiden”. Nä, tänker jag, det behöver man nog inte. Men går det att låta bli? Kan vi leva våra liv utan att lära oss något varje dag? Vad är det att lära sig något? Vad kan man lära sig? Poängen är att jag ser inte på lärande och kunskap som ett måste. Jag vill. Jag njuter av nya insikter och att lära mig att se på mig själv och min omgivning med nya ögon. Det berikar mig och det berikar mitt liv.

 

Vilja tror jag är bland det mest grundläggande för att lära sig något. En vilja att lära sig, fördjupa sig i något. Ordet fördjupa tycker jag visar på att det krävs tid. Det tar tid att sätta sig in i något – vad det än är. Tid är det enda som är helt rättvist fördelat på den här jorden. Vi har alla tjugofyra timmar och det är du som avgör vad du ska göra med din tid.

 

Också inställningen till hur vi lär oss är betydande. I min värld lär jag mig saker när jag läser, när jag möter människor, genom att ingå i olika sammanhang, genom att ta en annan väg eller välja att titta åt ett annat håll. Det handlar inte om att jag är ovanligt läraktig. Det handlar om att jag vill förstå min omgivning. Att iaktta och reflektera över det man ser och gör ger upphov till nya kunskaper i smått och stort. Om jag dessutom låter bli att värdera mitt sätt som bra och ditt sätt som dåligt (eller tvärtom) öppnar sig en värld som bjuder på rikedomen annorlunda. Vi är alla olika – unika – och vi gör saker och ting olika. Annorlunda. På ett annat sätt. Det behöver inte betyda dåligt eller bra.

 

Inspirationsrutan-välja-bort-tid-350Jag tror att inställningen som skymtar fram i kommentaren “Jeanette, man behöver inte lära sig något hela tiden” kommer ur att lärande ofta förknippas med krav som skolbänkar, scheman, skoluppgifter man inte förstår meningen med och mål som inte är ens egna. Men lärande är så mycket mer, så naturligt för människan. Jag menar titta bara på små barn. Hur de reser sig gång på gång för att lära sig gå. Det är mer sällan man ser ett barn lägga sig ner och tvärvägra lära sig att gå för att det är fredag eller för att skolan har deklarerat sommarlov. Det är inte så att de tänker sig att det ska komma automatiskt. Nej, de försöker gång efter annan tills de kan gå. Om coachen (föräldern t ex) dessutom står bredvid och hejar på eller ger en hjälpande hand upp så blir det både lättare och roligare. Deras största framgångsfaktor är att de inte ger upp – de fortsätter tills de kan gå.

 

 

Vad är det då som gör sommaren till en bra tid att utvecklas? På sommaren är det vanligt att vi tar oss tid. Tid att tänka, reflektera, träffa människor och prova nya saker. De flesta av oss har några veckor som är mindre kravfyllda eller åtminstone en annan typ av krav. Detta är samma saker som också ofta stimulerar vår kreativitet.
 
 
Inspiration-ge-aldrig-upp-350

 
Så vill du också lyckas? Fundera och skriv ner svaret på de här frågorna. De kan ge dig en ledtråd till om du behöver ändra något för att lyckas.

 

  • Vad vill du uppnå?
  • Hur motiverad är du? På en skala 1-10.
  • Hur sannolikt är det att du kommer att göra det? På en skala 1-10.
  • Hur mycket tid lägger du på det?

 

 

Hör gärna av dig med frågor om du vill komma igång och komma till avslut men inte lyckas. Det finns alltid en lösning, ibland är den bara inte så tydlig för en själv.

 

 

I mina nyhetsbrev så skriver jag en artikel varje gång om ett ämne som rör skrivande och personlig utveckling. Denna artikel fanns med i det senaste nyhetsbrevet. Det finns också alltid tips, nyheter och en skriv- och reflektionsövning med. Allt för att läsaren ska kunna ta till sig det den vill och behöver just nu. Jag spammar inte. Det kommer ungefär ett brev i månaden och du måste godkänna din prenumeration i ett bekräftelsemejl innan prenumerationen startar.

 

 

Välkommen att anmäla dig till nyhetsbrevet du också! Skriv bara in din mejladress i sidomenyn under “Prenumera på inspiration”.

 

Nu önskar jag dig en riktigt skön, avkopplande och lärorik sommar!

/Jeanette

 

Inspiration-fb-skön-sommar-350

 

 

Comments

comments

Login