Förebygg författarchock

Hittar du igen dina filer på datorn? Eller lägger du tid på att leta efter dina dokument och hinner nästan svimma av rädsla för du tänker att den här gången har du förlorat filen för alltid? Och om det är manusutkastet som du arbetat på det senaste året då klappar hjärtat hårt!

Jag får ofta frågor om hur man ska strukturera allt material man har för sitt skrivprojekt. I den här artikeln bjuder jag på hur jag strukturerar och ger mina bästa tips på hur du kan gå tillväga för att skapa ordning bland dina filer.

När man börjar strukturera och ordna så känns det ofta helt övermäktigt. Då är det smart att bryta ner i mindre block. 

Jag sorterar ungefär som Marie Kondo (Känner du inte till Marie Kondo rekommenderar jag dig att googla och se några klipp på Youtube).

När vi arbetar digitalt t ex på datorn så har vi en fin möjlighet att göra en lättöverskådlig garderob över allt material vi sparar om vi använder samma tänk. 

STEG ETT – VAD HAR DU SPARAT? 

Först behöver du ta reda på vad du har. Vad som kan kastas direkt, vad som ska arkiveras och vad du behöver ha lätt tillgängligt dvs det du använder nu.

STEG TVÅ – SORTERA

Det som ska sparas ska sedan sorteras. 

Från det stora till det lilla. 

Tänk block. 

  • Familj
  • Skrivprojekt
  • Borättstyrelsen
  • Ekonomi
  • Osv. 

Jag har en dator som jag har allt mitt material på såväl arbete som det privata men jag särskiljer dem åt i olika mappar, så här: 

KREATIONSLOTSEN 

PRIVAT

TIPS! 

En av hemligheterna med att lyckas är att du har namn som är enkla och logiska för dig. Då kommer du ha lättare att hitta tillbaka. 

Dela sedan vidare ner i undermappar. Du vill inte ha alla bilder, dokument osv i en mapp som Familj, det blir snart för mycket. Du vill dela upp dem så att du har bilderna för sig, ekonomiska dokument för sig osv. 

Så fortsätt tänka block inom din mapp. 

  • Vilka mappar behöver du i Familj respektive Skrivprojekt?

I min mapp PRIVAT ligger t ex 

EKONOMI

MANUS

PERSONLIGT 

UTBILDNING

TIPS! 

Det sorteras i bokstavsordning och det passar inte alltid. När jag vill styra ordningen på mapparna så lägger jag till en siffra framför. 

Säg att jag vill ha manus först i sorteringen och ekonomi sist istället t ex:

0 – MANUS

1 – PERSONLIGT 

2 – UTBILDNING

3 – EKONOMI

Låt undermapparna ha höjd. Om vi har manusmappen så kan vi sedan ha en mapp för resp skrivprojekt. Kan kännas löjligt om du bara har ett. Men jag lovar dig, om du inte redan har upptäckt det, så kommer det komma många idéer på vägen. De kan få en egen mapp som heter idéer tills de är redo för en egen mapp. 

TIPS! 

Sträva efter så få mappar som möjligt.

I nästa artikel kommer jag tipsa dig specifikt om hur du kan strukturera mappen för ditt skrivprojekt! Vill du vara säker på att inte missa det så klicka in och anmäl dig till Skrivboosten – din fria utbildning så får du den direkt i inboxen.

Skrivglada hälsningar

/Jeanette

Kreationslotsen – din skrivcoach

PS

Denna artikel ingår i en artikelserie där vi kommer att fördjupa oss i hur självsabotage blir självhjälpare. Vill du vara säker på att inte missa nästa artikel så rekommenderar jag dig att anmäla dig till Skrivboosten – din fria utbildning, då kommer artikeln direkt i din mejlkorg. Dessutom får du en skrivpuff, tips, övning och en uppmuntrande hälsning från mig varannan vecka.

Comments

comments

Login