”Men jag har ingen som kan läsa mina texter, jag har inga som skriver i min bekantskapskrets.”

Kreattionslotsen, skrivkurser, Jeanette NiemiDen repliken hör jag så ofta. Det är mycket vanligt att vi inte känner andra som skriver när vi börjar skriva. Eller åtminstone så tror vi det. När jag själv började skriva prosa och framförallt vågade berätta om det för andra blev jag överraskad över hur många det var i min bekantskapskrets som sa: ”jag har också tänkt skriva en bok”. Och nu när jag nämner mitt yrke när jag träffar andra människor så är det om möjligt ännu fler som berättar att de skriver, har flera manus i datorn eller tankar om att skriva. Jag menar det verkligen, det är fler som säger det än som inte säger det. Vad jag vill säga är: ta inte för givet att du inte har skrivandes runt omkring dig. Förra artikeln Att vara författare är ett ensamt jobb beskriver vilken nytta man kan ha av en skrivgemenskap. Den här artikeln tar upp några sätt du kan hitta vänner som hjälper dig att ta ditt skrivande framåt.

 

Kurser och skrivresor

När man lärt känna varandra och texterna närmare, som man hinner göra under en längre eller intensivare kurs, så har man lättare att se vilka man vill läsa och samarbeta med. Jag har flera exempel på deltagare från mina skrivresor där man fortsätter läsa varandra och även hålla kontakt i gruppen. Och på så sätt hejar på varandra och håller skrivandet levande.

 

Facebookgrupper

Det finns mängder av facebookgrupper med skrivandes människor. En del där du kan fråga och hjälpa till med allt möjligt och heja på varandra. Andra där man kan få skrivsällskap under en viss tid t ex. Sök på författare, bok och liknande för att hitta dem.

Du är också välkommen in i mina grupper. Här kan du göra utrop efter skrivkamrater, be om hjälp eller heja på andra. Det sistnämnda är ett fint sätt att få nya skrivarvänner.

Kom igång och skriv!
Vi som gillar att resa och skriva
Skrivliv på Bali

 

I din närmaste omgivning

Våga berätta att du skriver för dina vänner så får du snart veta vilka av dem som skriver.
Leta även efter de som läser mycket, de är ofta bra rustade för att läsa och ge återkoppling.
Våga utbilda dina läsare. Berätta vad du vill att de ska titta på. Och vilken typ av återkoppling du vill ha.

 

Skrivprogram/nätverk

Sök dig till ett nätverk eller ett program för skrivandes. Kolla upp vad du får och vad som förväntas av dig. Att det motsvarar det du behöver.

Kreationslotsen, skrivarkurs, Jeanette Niemi

När jag startade vägen mot min livsdröm var jag mycket ensam. Både i drömmen om det skrivande livet och om livet som fri företagare. Jag anmälde mig till en skrivarlinje på distans. Under de två åren jag gick den så öppnades båda världarna för mig. Detta lilla, men stora skrämmande steg då, var det rätta steget för mig. Mitt nätverk fylldes snabbt med skrivande människor och jag insåg också var min passion ligger och hur jag skulle kunna leva på den. I mitt företagande var jag ensam till dess jag gick med i nätverket Noffice. Var pilot och fick vara med och utforma nätverket, nu behöver jag aldrig vara ensam längre. De här två stegen har visat sig vara avgörande för att jag ska ta de nödvändiga stegen varje dag för att nå mitt drömliv.

Skrivgemenskapen för dig som vill lite mer

Nu har du chansen att vara med och påverka det medlemsprogram som jag lanserar, för dig som skriver, inom kort. Klicka in, läs mer och lämna din mejladress så hör jag av mig när det lanseras. Som pilot får du halva priset och jag skapar det som du behöver under programmets gång. Alltså en riktigt bra möjlighet för dig att ta ditt skrivande vidare till nästa steg.

Skrivsköna hälsningar

/Jeanette

PS Lyssna gärna på Skrivradion och få fler tips om skrivande.

Comments

comments

Login