Jag har börjat göra en rörelseträning varje morgon. Jag varierar mellan några olika (filmer på Youtube) och jag tillåter mig att missa ibland. Jag har lagt upp en plan om att vara långsiktig i att ge min kropp förutsättningar för ett starkare liv. Jag har provat det kortsiktiga på så många sätt när det gäller kost och träning. Det funkar verkligen inte för mig, jag släpper taget efter ett tag för det ger mig inte de resultat jag vill ha. Jag älskar att promenera och springa – det har jag funnit så mycket glädje i att jag har ägnat mig åt det med daglig regelbundenhet i cirka sjutton år nu. Inga problem, det är en vana – och jag gillar den.

Däremot har jag inte träffat någon som hittills kunnat motivera mig att göra smidighets- och rörlighetsträning i någon längre period. Absolut inte jag själv. Detta trots att jag har problem med smärtor eftersom jag är ganska stel i kroppen.

Så en dag fick jag tips om Pete Egoscue som har utvecklat en metod för att vänja kroppen vid de rörelser som vi är skapade för och jag fann snart (läs cirka en månad) meditativ lycka i att göra de här övningarna varje morgon. Och det har gett fantastiska resultat när det kommer till smärta och rörlighet.

Nu kanske du undrar varför jag pratar på om mina träningsvanor istället för om skrivande. Helt relevant undran!

Skrivcoach Jeanette Niemi, skrivcoach på Kreationslotsen.

Pete säger ”form produces function, effort does not”. Du vet hur det kan vara, man går till gymmet – drar igenom programmet, känner sig nöjd men resultaten infinner sig liksom inte. Man ger upp eftersom det ändå inte ger något eller i alla fall inte det man hade önskat. Där står man med ett årskort på gymmet och ett gäng dåligt samvete. Det är så lätt att förlora sig i annat än att fokusera på det man gör. Vara noga att utföra rörelserna rätt och i den takt som kroppen kan ta emot det.

Det är samma sak med skrivande. Hur du genomför ditt skrivande gör all skillnad. Fokuserar du på ansträngning så kommer du inte att nå samma resultat som om du fokuserar på hur du gör det du gör. Jag ser skillnad i utveckling på den författare som stannar upp vid detaljer och frågar tills hen förstår mot den som fokuserar på att få ut så mycket som möjligt av varje minut. Det är inget rätt eller fel – bara olika sätt. Och du är själv chef att bestämma hur du vill ha det!

Missförstå mig nu rätt. Skrivande handlar till stor grad om ansträngning. Du behöver sätta dig ner regelbundet och målmedvetet för att bli klar med ett manus. Du behöver antagligen också sätta dig att skriva fast du inte alls har lust ibland. Du kan också behöva våga skriva dålig text. Du blir ju inte klar om du inte skriver. Grejen är bara att om du fokuserar på hur du genomför ditt skrivande så kommer du mer sannolikt att nå ditt mål än om du har fokus på ansträngningen dvs att få det gjort: jag har kort om tid så jag gör det snabbt. Gör hellre det som känns angeläget och som du lär dig något på.

Jag lovar dig, du kommer att tjäna på det i längden. Våga prova – vad har du att förlora?

Skrivglada hälsningar

/Jeanette

Kreationslotsen – din skrivcoach

PS

Vill du vara säker på att inte missa dessa artiklar så rekommenderar jag dig att anmäla dig till Skrivboosten – din fria utbildning, då kommer artikeln direkt i din mejlkorg. Dessutom får du en skrivpuff, tips, övning och en uppmuntrande hälsning från mig varannan vecka.

Comments

comments

Login