NE menar att mentalitet är själslig inriktning. Enligt wikipedia betecknar Mentalitet (efter latinets mens, “ande”) betecknar förhärskande tanke- och förhållningsmönster och kan avse en person, eller en social grupp av människor. 

Jag har så länge jag kan minnas varit nyfiken på mänskligt beteende. Varför gör människor som de gör? Vad är det som gör att några lyckas med de de försätter sig? Varför lyckas vi inte med saker fast vi faktiskt vill? Intresset har yttrat sig på många sätt. Jag kan helt förlora mig i att sitta och titta på människor, bara stilla studera. Fundera på vilka de är. Vilka relationer de har och varför de är där de är just nu. Det har också blivit en del utbildning på temat. Jag har en examen i beteendevetenskap och coachutbildning. Och jag älskar personlig utveckling! Det är magiskt vad mycket man kan göra – lära sig och förändra till de mönster man vill ha. 

Så vad har nu detta med skrivande och författarskap att göra?  

Mitt intresse för mänskligt beteende har gett mig stor erfarenhet och kunskap som jag kan använda såväl när jag skriver karaktärer som när jag coachar en författare i hennes skrivprocess. 

Författarmentalitet, vad är det? 

Googlar du på det så hittar du inte så många andra än jag som skrivit om det. Jag har myntat det själv eftersom jag saknade det. När jag pratar författarmentalitet så avser jag INTE att säga att författare som grupp tänker på samma sätt. Jag ser det mer som ett samlingsnamn för de tanke- och förhållningsmönster som jag ser är vanliga hos författare. Genom att jag förstår det kan jag hjälpa mina författare bättre. Kan vi känna igen ett tankemönster kan vi ändra det eller upprepa det såsom det gynnar oss. Det handlar om insikt och träning. 

Disciplin är ett ord jag ofta hör när man pratar om att skriva. Att skriva en bok är en process som kräver uthållighet. Det tar tid. Min erfarenhet är att de som utgår från disciplin inte blir lika långvariga som de som utgår från behov, glädje och vilja. När du har villigheten med dig så lyckas du. Då är du beredd att göra det som krävs. Detta kan lätt liknas vid att man får lust att komma i form, springer iväg köper ett gymkort och bestämmer sig för att träna före jobbet varje morgon. Jag har gjort det, kanske känner du igen det också? Eller en annan liknande situation. Jag slutar snart träna om jag inte har koll på varför jag gör det, gör det lätt och roligt för mig. Det var nyckeln till min regelbundna löpträning som nu har pågått i ca 15 år!

Förhållningssätt 

Förhållningssätt handlar om vilken inställning du har till någonting. 

Ett exempel är din inställning till ditt skrivande och författarskap

Det är stor skillnad på dem som ser på sitt skrivande som ett jobb eller en grej som man gör för sin egen skull när andan faller på och tid finns. 

Den första gruppen sätter sig vid skrivbordet när det är dags för det inplanerade skrivpasset. Och stannar där tills det är slut. De tar sig själva och sitt skrivande på allvar. 

Den andra gruppen hinner ofta glömma att de ska skriva eller det dyker upp något annat som känns mer angeläget. De tar inte sin egen önskan och sitt skrivande på allvar. Det resulterar inte bara i att det inte blir något skrivet utan tyvärr också att om du inte tar dig själv på allvar så kommer ingen annan att göra det heller. 

Tankemönster

Tankemönster handlar om hur du uppfattar, tänker och fattar beslut. De styr hur vi hanterar dagliga händelser och situationer, hur vi löser uppgifter och ser på sådant som inträffar. 

Du kan t ex styras av politiska åsikter, religion och liknande livsåskådningar. 

Du kan också vara styrd av rädsla som gör att du har en oro som lägger sig över dina beslut. Eller du kanske mer som jag har en alldeles överoptimistisk tro på att allt går och då kommer det att färga dina tankar. Och därmed också påverka ditt skrivande. 

Kan du se vad som styr dig? 

När det är rädslor som styr så har jag hittat en modell som lätt beskriver beteenden som gör att man lättare hittar rätt och kan vända tankemönster som inte är fruktsamma. Jag kallar det självsabotörer, du kan hört mig prata om det förut. Jag har en kurs i detta för författare och jag är medförfattare i boken Skapa ditt drömliv där vi är 15 kvinnliga entreprenörer som beskriver 23 olika självsabotörer. Ämnet är stort, i nästa artikel tar jag upp de mest vanliga bland författare. Vill du vara säker på att inte missa det så klicka in och anmäl dig till Skrivboosten – din fria utbildning så får du den direkt i inboxen.

Skrivglada hälsningar

/Jeanette

Kreationslotsen – din skrivcoach

PS

Mer på temat struktur hittar du bland artiklarna på bloggen. Denna artikel ingår i en artikelserie där vi kommer att fördjupa oss i hur självsabotage blir självhjälpare. Vill du vara säker på att inte missa nästa artikel så rekommenderar jag dig att anmäla dig till Skrivboosten – din fria utbildning, då kommer artikeln direkt i din mejlkorg. Dessutom får du en skrivpuff, tips, övning och en uppmuntrande hälsning från mig varannan vecka.

Comments

comments

Login