Bokskrivarsabotören Prokrastineraren

Bokskrivarsabotör prokrastinera Skrivcoach Jeanette Niemi

I förra artikeln utlovade jag att utvidga begreppet författarmentalitet med de tre vanligaste självsabotörerna jag ser hos författare. Självsabotage är den del som handlar om hur vi stoppar och hindrar oss själva från att göra sådant som vi vill. Oftast utan att vi kan se det själva. Vi lurar oss med en rad olika argument för att slippa. Argumenten låter oftast helt trovärdiga och legitima, det är det som gör det så svårt att upptäcka dem. De gömmer sig under radarn för vad du kan se för att de ska lyckas med sin mission – att stoppa dig gå utanför din zon för vad som är bekvämt. 

Detta kallar jag självsabotage. Och jag har studerat och tränat på hur jag kan vända självsabotage till självhjälp under flera år. Det har hjälpt mig att t ex skriva mina böcker, åka till bokmässan, driva mitt företag och skapa närmare relationer. Det finns många argument för att inte göra det enligt mina självsabotörer. De håller låda som små röster som viskar saker till mig. Och ja, du behöver inte oroa dig för min hälsa – jag är fullt frisk, det här är helt naturligt och okej. Det kommer från de föreställningar vi har om oss själva och hur världen ser ut. Det kan kallas aptjatter, en passande term – för de tjattrar oftast så man inte hör sina egna önskningar eller känslor. Vardagligt använder vi ofta gubben på axeln också. Som hojtar varningar in i öronen på dig när du är ute på, vad gubben, uppfattar som hal is. 

Tre självsabotörer som jag ser är vanliga hos författare är Perfektionisten, Splittraren och Prokrastineraren.

Vi börjar med perfektionisten i den här artikeln och återkommer till de andra framöver. 

Den snabba versionen

Om du skjuter upp ditt skrivande så har du sällskap av Prokrastineraren.

En djupare inblick

När det gäller att skriva böcker t ex så tar det ju massor av tid och den tiden borde jag väl lägga på mitt arbete istället? Eller familjen? Det är vansinnigt egoistiskt att bara tänka på att jag ska roa mig. Det är bättre att jag väntar tills barnen blivit äldre, flyttat hemifrån, jag byter jobb (eller vad som nu är aktuellt för dig). Här har vi en självsabotör i full aktion – Prokrastineraren. Genom att visa dig att ditt skrivande är mindre viktigt än livets andra åtaganden så får den dig att skjuta på dina skrivardrömmar. Inte snällt kan det verka men det är inte sabotörens mening – hon tycker att hon gjort dig världens största tjänst eftersom du nu kan fortsätta på samma trygga vis som förut. Tryggt därför att du vet vad det innebär även om det inte är njutbart eller ens leder till något du önskar dig. 

Till dig som nu tänker: “Fast nu är det ju så att jag faktiskt inte har tid eller inte kan för jag lägger alldeles för mycket tid på mitt arbete så jag hinner bara ta hand om familjen och sedan behöver jag vila”. En självsabotör är inte ond och den kan vara till hjälp istället för att sabotera. Det är vad den åstadkommer beroende på hur du hanterar situationen som avgör om det är en självsabotör eller en självhjälpare. 

Det handlar om att lyssna på vad de säger, vara ärlig mot sig själv och sedan göra det som krävs hur obekvämt det än känns. 

Den här prokrastineraren tar ju upp några viktiga argument. Det tar tid att ha familj, tid är begränsat och man är tvungen att välja vad man ska hinna med. Och ha hälsan i behåll. Så mitt viktigaste tips är att vara ärlig med dig själv. Ge dig tid att utreda om det är så att du inte har tid eller om det är så att du skulle vilja göra några ändringar för att faktiskt få skriva din bok. 

I det här exemplet ser vi också en annan viktig sak nämligen hur det bottnar i hur du ser på ditt eget värde i relation till andras. Den här författaren anser att andras välmående är viktigare än det egna. Jag vill gärna påminna om liknelsen med syrgasmasken på ett flygplan. De ger mycket tydliga instruktioner om att man först sätter på sin egen syrgasmask innan man hjälper andra. Anledningen är enkel. Du riskerar både ditt eget liv som den andres om du gör tvärtom. Det är samma sak när det gäller att ge dig själv den näring du behöver för att orka finnas tillhands för andra. 

En varning

Jag hör ibland att man identifierar sig med sina självsabotörer, t ex kanske man säger: jag är inte en självsabotör.

Vill därför belysa vikten av att vi inte identifierar oss med självsabotörer som vi umgås med. De gör oss sällskap därför att de vill hjälpa dig tillbaka till den säkra miljö du var i tidigare. Hur osäker den miljön än var. 

KOM IHÅG! 

Så länge du har hjälp av ditt eget beteende så är det inte en sabotör som är i farten. Det är när du hindrar dig själv från att göra det du vill som du har sällskap av självsabotörer. Med ärlighet och öppenhet inför dig själv kan du välja en väg som gynnar dig bättre.

Vill du läsa mer om Självsabotörer så kan du göra det såväl i mina artiklar på bloggen som i boken jag och 15 andra kvninnliga entreprenörer skrivit: Skapa ditt drömliv. Du kan köpa den i shopppen www.kreationslotsen.se

Vill du vara säker på att inte missa nästa artikel klicka in och anmäl dig till Skrivboosten – din fria utbildning så får du den direkt i inboxen.

Skrivglada hälsningar

/Jeanette

Kreationslotsen – din skrivcoach

PS

Mer på temat Bokskrivarsabotörer hittar du bland artiklarna på bloggen. Denna artikel ingår i en artikelserie där vi kommer att fördjupa oss i hur självsabotage blir självhjälpare. Vill du vara säker på att inte missa nästa artikel så rekommenderar jag dig att anmäla dig till Skrivboosten – din fria utbildning, då kommer artikeln direkt i din mejlkorg. Dessutom får du en skrivpuff, tips, övning och en uppmuntrande hälsning från mig varannan vecka.

Comments

comments

Login