Kreativitet som en förmåga

Kreativitet är centralt i mitt liv. Jo det är klart, kanske du tänker, du jobbar ju med att skriva och skrivande människor – författare. Det är kreativt. Men jag menar faktiskt i en vidare mening.

 

Kreationslotsen, Skrivcoach, skrivkurs, Jeanette NiemiFör mig så är varje problemlösning kreativitet. Det är inte alltid jag går runt och tänker att jag är kreativ men ändå så är jag det. När jag skriver, när jag skapar en kurs, hittar på skrivövningar eller hittar lösningar med familj och hem. Och nej, det är inget som är bara mig förunnat. Den här förmågan har vi alla.

 

Kreativiteten kan ge stor glädje men också känslor som frustration. Kreativiteten kräver att man är öppen för sina utmaningar. Det hjälper att tänka “hur kan jag?” istället för “det går inte”.

 

För mig tar det uttryck på många sätt. Just nu när jag skriver det här blogginlägget så ha jag inspirerats ur ett youtubeklipp jag sett med Julie Burstein: 4 lessons of creativity. Det gick rakt in i mig eftersom det sammanfaller med det sätt jag har att tänka på kreativitet. Jag har skrivit om det förut. Jag ser kreativitet som problemlösning, där man skapar något nytt, något som inte tidigare funnits i samma form. Det kan skapas ur något som redan existerar. Inte kopiera, utan genom förändring skapa något nytt än det som fanns tidigare. När jag såg filmen kände jag att jag ville delge och presentera det för mina läsare. Min kreativa process drar igång. Jag får en idé om hur jag ska göra det, sedan ska den utformas och genomföras. Under processen så går jag igenom flera känslor. JA – det här blir jättebra. Eller, nej det här var nog ingen bra idé. Ganska usel, när jag tänker efter. Men jo förresten om jag gör så här så kan det gå. Eller … Så där håller jag på fram och tillbaka – känns det igen? Troligen – eftersom det är helt naturligt och dessutom mycket användbart i den kreativa processen.

Kreationslotsen, skrivcoach

Naturligt eftersom jag skapar något nytt. Något jag inte har gjort tidigare. Blogginlägg har jag skrivit men just den här texten har jag inte skrivit tidigare. Att det är okänt är också anledningen till att den här känslan dyker upp förr eller senare. Naturliga tvivel som kommer av att vi faktiskt inte riktigt vet vad vi håller på med när vi kastar oss ut i det nya. Det dyker upp varje gång man påbörjar något nytt som t ex ett skrivprojekt.

 

Varför vill jag berätta det här? Jo, med den här kunskapen kan man istället för att ge upp med anledning av tvivel istället omfamna känslan och låta den vara en del av kreativiteten. Fortsätter du så kommer du att söka nya vägar och lösa det. Ger du upp så blir det förstås ingen ny text. Julie Burstein berättar ett fint och autentiskt exempel om hur dyslexi faktiskt kan vara det som gör att man lär sig skapa meningar. Genom att möta sina utmaningar så utvecklas man.

 

En känsla som jag verkligen älskar med kreativitet är passionen. Den stora längtan att utforska, förstå och/eller övervinna. Den gör att jag glömmer allt annat. Som idag att äta lunch t ex. Eller nu när jag skriver det här så glömde jag alldeles bort att det var en annan sak jag skulle göra. Även den uppgiften men det var den här som fångade hela mig nu.

 

Kreativitet är således inget som endast konstnärer har nytta av. Vi har användning för vår kreativitet på många plan i livet.

 

Hur ser det ut för dig – hur använder du din kreativitet?

 

Hör Julie Burstein i “4 lessons of creativity“:

 

Ha en kreativ dag!

/Jeanette
För fler tips, gilla gärna Kreationslotsen på facebook.

Comments

comments

Login