Kreationslotsen, skriva bok, skrivcoach, skrivkursÄr du en drömmare eller en do:er?

 

Hur har du det med skrivandet? Befinner det sig i drömstadiet? Vet du vad du vill skriva? Skriver du? Eller tillhör du dem som nu går och tänker: en dag ska jag skriva en bok?

 

Så här i början av året så är det många som lovar sig själv att det är dags att ta tag i boken. Några gör det och andra inte. Under det här året kommer jag hjälpa dig genom hela skrivprocessens alla faser från förberedelser till att avsluta ett skrivprojekt. Jag kommer att guida såväl dig som skriver roman som dig som skriver om din expertis i facklitterär form. Passa på att hänga på nu så kan du ha ditt manus klart under 2018! Om du inte redan är anmäld till Skrivboosten – din fria utbildning så rekommenderar jag dig att anmäla dig direkt. Då kommer du höra av mig varannan vecka under året med artiklar, övningar och tips som hjälper dig att lyckas med ditt bokmanus.

 

Kreationslotsen, skriva bok, skrivcoach, skrivkursJag möter författare var dag. Med författare menar jag de som skriver. Jag möter också de som uttrycker sin längtan efter att skriva en bok. Eller att andra har uttryckt att de borde skriva en bok. Ett frö har planterats och ligger för grodd. Det jag ofta märker är att det finns några olika kategorier av dessa längtande själar.

  • De beslutsamma. De får idén att skriva en bok i början på veckan och i slutet av veckan har de satt igång. Ofta har de också redan anlitat den hjälp de behöver för att lyckas. Oavsett om det är professionellt eller stöd i närmaste omgivningen. Den här gruppen kommer inte helt sällan också med ett färdigt manus som de skrivit på egen hand och vill att jag ska läsa i efterhand.Du som inte tillhör den här gruppen kanske tänker: nåja, fort blir ofta fel. Då vill jag säga till dig att när det gäller skrivande finns inget farligt med att börja fort. Den enda risken du tar är att du får skriva mer vilket innebär att du får mer träning – det är gott alltså!
  • De tveksamma. Startsträckan är längre. De ser att det skulle kunna gå, de behöver information och det dröjer ganska lång tid innan de kommer igång och söker den hjälp de behöver. Ofta handlar det om år. De vill gärna veta hur man gör i förväg och man kan ofta skönja en önskan om att veta att det lönar sig att skriva boken.När de väl fått hjälp och kommit igång så kan arbetet löpa på in i mål med några avstickare där de börjar tveka igen. Den här gruppen behöver ofta stöd under sin process.
  • Drömmarna. Jag pratade en gång med en fd kollega om att uppfylla drömmar. Jag har ständigt något på gång som jag vill lära mig och uppnå. Jag drömmer och visualiserar. Det är mitt sätt att göra mig redo för utmaningen att förverkliga en dröm. Jag frågade om en av de drömmar som kollegan uttryckte om sitt liv. Kollegan tittade på mig och sa: Jeanette, vissa drömmar ska inte uppfyllas. Det här är en dröm som jag tänker på för att bli glad, den får mig att må bra. Jag vill inte göra det som krävs för att uppfylla den. Det räcker att drömma om den. För mig var hennes dröm fullt realiserbar så jag hade lite svårt att se varför hon inte skulle leva sin dröm men hon satte fingret på en viktig sak: hon ville inte göra den förändring och den ansträngning som krävs när man vill förverkliga en dröm eller göra en större livsförändring. Drömmarna kommer aldrig till skott. Det finns bokskrivarsabotörer som ursäkter som hela tiden tillåter dem att stanna i drömmandet. Det blir aldrig någon bok. Numer känner jag igen dem direkt. De känns igen på att de pratar om sin bok utan att skriva på den.

 

Det finns inget som är rätt eller fel i detta. Det handlar om att se objektivt på vad som är viktigt för en. Det finns inget fel i att drömma, jag tror t o m att det är hälsosamt. I drömmar kan allt hända, det ger möjlighet till en stunds skön verklighetsflykt och det ger möjlighet att förflytta gränser från omöjligt till möjligt. Ohälsosamt blir det när du tror att du kommer att skriva boken du drömmer om OCH gång på gång gör dig själv besviken för att du inte gör det. Att gå runt i träsket ”jag klarar inget” är varken roligt, kreativt eller energiskapande. Så vill du förflytta dig från att drömma till att bli författare så behöver du se på vilka förändringar och insättningar du behöver göra på ditt författarkonto. Det tittar vi närmare på i nästa artikel.

 

Vilken kategori tillhör du: de beslutsamma, de tveksamma eller drömmarna?

 

I Skrivboosten – din fria utbildning får du varje vecka en fördjupning på artikelns tema i form av en övning eller uppgift att göra för att ta dig till nästa nivå. Anmäl dig du också och sätt igång och träna!

 

Lycka till med skapandet & skrivglädje till dig!
/Jeanette

PS
Månadens tema tas upp i alla mina kanaler såsom Skrivradion, Skrivboosten – din fria utbildning. Som medlem i En romanskola – encyklopedi för dig som skriver får du ett uppslagsverk genom hela skrivprocessen. Just nu i pilotform. Det medlemskapet ingår också i medlemsprogrammet Skriv! där du dessutom får det stöd du behöver för att lyckas: gruppcoachning, plats i responsgrupp, egen skrivkamrat och mycket mer. Varmt välkommen in!

 

 

Comments

comments

Login