Anna-Maria Ekblad

Anna-Maria Ekblad

Rapport från tredje dagen av CRIMETIME. Tack Anna-Maria!

Skön läsning!
/Jeanette

 

 

Ett himmelrike och trötthet

 

Vad skall du tänka på om du först kommer till en brottsplats. Jag trodde att jag visste en del efter alla deckare som jag läst och sett genom åren. Men jag bedrog mig.

Foto: Anna-Maria Ekblad

Foto: Anna-Maria Ekblad

Festivalen har anordnat en riggad brottsplats med de två duktiga kriminalteknikerna Anna Eriksson och Lena Åhgren. Det var en skottlossning i en frisersalong. Det är lätt att bli duktig inom ett område, men det är inte alltid lätt att ha den pedagogiska ämnet att lära ut om sina kunskaper. Det hade definitivt dessa kvinnor. Förmågan att göra det svåra lätt att förstå.

Vet du t.ex. vad en kriminalare först tittar på när de kommer till en mordplats? Det visste inte jag. Jag förstår att de först gör en allmän bild av läget och att det tas en del foton. Men jag hade ingen aning om att golvet mot vägen till den döde är det första som prioriteras och hur de samlar samt säkerställer fotspår. En undersökning av en mordplats kan ta en hel dag och det är inte heller den känslan du får i en bok. Kriminalarna i Sverige säkerställer först bevis på kroppen på plats och är sedan med på obduktionen. En liksäck är inte svart utan grå. Ja, det är bara några av alla deras hemligheter som de frikostigt delade med sig. Om du någon gång har chans att gå på
en sådan genomgång skall du inte tveka en sekund.

Foto: Anna-Maria Ekblad

Foto: Anna-Maria Ekblad

Har du någonsin funderat på vad författare pratar om när de träffas på middag? Jag har haft nöjet att två kvällar i rad sitta och lyssna på sådana samtal på så kallade författarmiddagar. Det har nästan känts som jag har varit en fluga på väggen och tjuvlyssnat på deras konversation.
Min dröm är att en dag komma ner från väggen och bli en del av själva sällskapet. Jag kan konstatera att de bjuder oerhört mycket på sig själva och sin passion för skrivandet.

Jag är så full av ny kunskap och nya idéer. Jag är i himmelriket. På den arenan som jag alltid drömt att befinna mig i. Det känns fantastiskt och overkligt på en gång.

Jag känner att jag behöver sortera alla mina tankar och ge mig själv en ordentlig natts sömn. Idag får det inte plats mer nu. Min hjärna måste få vila. God natt!

 

 

 

Spara

Comments

comments

Login