Förlytta dig till Gotland och CRIMETIME för ett par minuter. Njut afternoon tea och pusseldeckarbyggande med Anna-Maria Ekblad.

Läs med sinnena och njut!

/Jeanette

 

Afternoon tea och pusseldeckare

Tänk dig en regnig eftermiddag på Gotland. Jag sitter på afternoonte med en rykande kopp te och en scones på tallriken. Det finns en chokladbit som hägrar och kommer att bli min efterrätt. Jag är inte ensam. Vi är många som sitter tillsammans denna eftermiddag. Flera författare dricker te med oss och det diskuteras om Agatha Christie.

CRIMETIME, Anna-Maria Eklblad, Kreationslotsen

Foto: Anna-Maria Ekblad

Jag har en personlig relation till Agatha. Som tonårig älskade jag hennes böcker. Speciellt Döden på Nilen, Orientexpressen och tio små neg

erpojkar. I vuxen ålder har jag haft förmånen att jobba i Egypten och körde nilenkryssningar. Det blev självklart för mig att på eftermiddagen, när vi skulle dricka te,samla mina gäster och högläsa ur boken Döden på Nilen. Det är fantastisk att uppleva en bok i dess rätta omgivningar där händelserna har utspelat sig och dela boken med sina gäster. Det blev en succé.

Denna dektektivdrottning som format och inspirerat många av de böcker som skrivs idag. Hon är den författare som har gett ut mest böcker i världen efter Shakespeare. Det är helt ofattbara siffror. 2,5 miljarder böcker i de engelskspråkiga länderna och 1,5 miljarder på ytterligare 103 språk. Agatha producerade mer än 80 deckare men även annan litteratur.
Vad kan denna gigant som dog 1976 vid en ålder av 86 år ge deckarförfattare idag?

Agatha är en av dem som skapade pusseldeckare. Det var viktigt att läsaren skulle få både ledtrådar och villospår.

CRIMETIME, Anna-Maria Eklblad, Kreationslotsen

Foto: Anna-Maria Ekblad

Läsaren skulle själv kunna lista ut vem som var mördaren. Alla misstänkta presenterades i början av boken. Alla hade ett alibi och det var upp till hennes man/kvinna att slå hål på dessa alibi genom att se och analysera vad som egentligen skett. Hon använde ofta slutna miljöer eller rum där de misstänka inringades.

Vad kan jag lära mig av henne? Vad kan jag lära mig av alla författare som jag lyssnar på där de berättar om sina böcker och sitt skrivande.

Läs. Läs mycket. Läs och analysera. Hur var inledningen? Vad väckte mitt intresse och vad gör mig irriterad? Vad är mina känslor för de olika karaktärerna och varför? Hur hänger berättelsen ihop? Vad tänkte jag om slutet?
Läs en bok i veckan. Det blir 52 böcker på ett år. Vilken tid är bäst för dig att läsa på dagen? Hur lång tid kan du lägga ner varje dag på bokläsandet? Om du inte har tid att läsa, lyssna på ljudböcker på väg till jobbet, när du tränar eller andra lämpliga tillfällen.

CRIMETIME, Anna-Maria Eklblad, Kreationslotsen

Foto: Anna-Maria Ekblad

En författare utvecklar sitt hantverk genom att läsa andras böcker. Varför inte börja med en bok av Agatha Christie. Du kanske läste den som tonåring eller för flera år sedan. Nu har du utvecklas som person och din läsning kommer att bli helt annorlunda än förra gången.

Jag lyfter min tekopp. Teet har svalnat. Chokladbiten smakar ljuvligt. Tiden har gått snabbt och det är dags att gå vidare till nästa föreläsning.

 

Spara

Spara

Comments

comments

Login