Skriv en novell och bli publicerad i antologi

Skriv novell och bli publicerad i antologi  med Jeanette Niemi, skrivcoach på Kreationslotsen. Jag skriver novell igen! Så roligt, jag älskar noveller. Jag har skrivit några stycken genom åren och fått två publicerade genom novelltävlingar där man publicerar tillsammans med andra författare i en novellantologi. 30 nyanser av frihet på Ordberoende förlag och i Över en fika i Svea rike hos Ariton förlag.

Förutom att jag älskar att skriva så är det otroligt roligt att dela bok tillsammans med andra författare. För att inte tala om att bli antagen och få hem den färdiga boken i en låda!

Det var en sådan här tävling som fick igång mig den här gången. Fick en inbjudan till mitt författargäng att skriva bidrag till en kommande antologi. Och jag såg möjligheten att få dela bok med dem och jag satte igång direkt och bjöd in dem att sällskapa mig. Nu skriver vi tillsammans.

Det finns drösvis med tips om hur man ska göra när man skriver noveller om t ex genre, form och längd.

Jag tycker som vanligt att det viktigaste är att sätta igång. Jag ser ofta att kreativiteten hämmas av alltför många regler och pekpinnar. Här några saker som kan hjälpa dig ringa in novellen som form.

  • En novell är inget annat än en kort berättelse. Kortare än en roman. I novelltävlingar får du vanligtvis en längdangivelse i antal tecken.
  • Utgå från en idé. Vad vill du berätta? Novellen är avgränsad så du kan hitta en idé i varje ögonblick. Se dig om och inspireras. Testa gärna frågan ”Vad händer om …” Vad händer om jag hittar en hund och den visar sig tillhöra Donald Trump?
  • Vänta INTE på inspiration. Det funkar inte. Skriv ner dina tankar tills du är igång.
  • Novellen är kort. Texten behöver därför vara effektiv när konflikt, karaktärer och miljöer gestaltas. Du vill också ha en dramaturgisk rörelse i berättelsen, från en punkt till en annan.
  • Läs noveller av olika författare så lär du dig mer.

Är du redo att börja skriva nu? Bra, öppna ett dokument och sätt igång. Och du, glöm inte att ha kul!

Vill du hänga på oss i Skriv! så är du naturligtvis varmt välkommen. Såväl du som vill skriva bok som du som vill skriva novell tillsammans med oss.

Vill du vara säker på att inte missa nästa artikel klicka in och anmäl dig till Skrivboosten – din fria utbildning så får du den direkt i inboxen.

Skrivglada hälsningar

/Jeanette

Kreationslotsen – din skrivcoach

PS

Vill du vara säker på att inte missa nästa artikel så rekommenderar jag dig att anmäla dig till Skrivboosten – din fria utbildning, då kommer artikeln direkt i din mejlkorg. Dessutom får du en skrivpuff, tips, övning och en uppmuntrande hälsning från mig varannan vecka.

Comments

comments

Login