Jeanette Niemi, Kreationslotsen

I förra artikeln tog jag upp appar som är användbara för oss som skriver. Jag har valt just dessa appar för att de går att använda på flera enheter dvs jag kan anteckna i såväl telefon, dator som platta och det uppdateras direkt. Du behöver nätuppkoppling för att synka men du kan skriva om du är off line och synka när du kopplar upp på nätet igen. 

Det räcker inte med att bara ha apparna och programmen för att kunna skriva på samma texter på olika enheter utan att manuellt flytta dem fram och tillbaka. Vilket jag inte rekommenderar, det blir fel så lätt. Du behöver en molntjänst som du kan förvara filerna på. Fördelen med molntjänster är också att du kan komma åt dina filer även från enheter som inte är dina egna. Användbart t ex om datorn kraschar och du behöver börja om på en ny. Det här är de molntjänster jag använder mest:

iCloud Drive

Här ligger mina filer som jag T ex Pages- och Numbersfiler. När jag skriver min artiklar t ex gör jag det i ett Pagesdokument och det ligger på iCloud drive. Det innebär att jag kan skriva på min dator, iPad eller telefon vilket förenklar enormt när jag kommer på idéer, är på resa eller bara vill sitta på ett visst ställe och skriva.

OneDrive

T ex Excelfiler och Wordfiler som jag vill kunna använda från olika enheter. Apparna för mobila enheter som telefon och iPad är enklare än programmet på datorn. Det avancerade arbetet i filer gör jag därför på datorn men annars är jag fri att arbeta var jag vill, när jag vill.

Google Drive

Delar dokument med samarbetspartner och kunder. Här är enkelt att dela dokument som man arbetar i tillsammans. Jag läser t ex författares texter och lägger sedan upp dem så vi har allt material samlat.

Dropbox

Delar dokument med samarbetspartner och kunder. Funkar lika som Google Drive men har inte smidiga sparandefunktion vilket gör att det funkar bättre som bibliotek än som plats för samarbete. 

smarta appar och molntjänster för skriva, Jeanette Niemi, Kreationslotsen

Som du ser så har jag många olika platser jag sparar på, många olika dokument och många olika användningsområden. Om detta inte ska bli totalt kaos så behöver man en struktur så man hittar igen det. Det ska vi ta upp i nästa artikel! 

Skrivglada hälsningar

/Jeanette

Kreationslotsen – din skrivcoach

PS

Denna artikel ingår i en artikelserie där vi kommer att fördjupa oss i hur självsabotage blir självhjälpare. Vill du vara säker på att inte missa nästa artikel så rekommenderar jag dig att anmäla dig till Skrivboosten – din fria utbildning, då kommer artikeln direkt i din mejlkorg. Dessutom får du en skrivpuff, tips, övning och en uppmuntrande hälsning från mig varannan vecka.

Comments

comments

Login