Skrivsammanhang på olika sätt

 

Bob bord

Foto: Jeanette Niemi

Vi har haft besök av Bob Hansson på vårt lokala bibliotek. Han ger ordet författarsamtal en helt ny innebörd i min mening. Även om det alltid är olika upplevelser att möta författare och höra om deras arbete så är det första gången jag lyssnar på någon som är mer som en stå upp- komiker. Med Bob tror jag att det är så att man gillar eller inte gillar honom, det är svårt att förbli oberörd. Jag har haft nöjet att träffa honom tidigare och jag gillar hans skärpa. Och att han är orädd för att erkänna sina svagheter. Den här gången fick jag en större glimt av det som var Robert Hansson en gång i tiden. En kille som ville bli sedd och hörd och blev det när han gjorde ”fel” saker. Det har hänt förr. Men den här killen gick på biblioteket och där var han välkommen. Han blev inte utkastad som från skolan. Han hittade till poesihyllan och jag kan inte låta bli att skratta vid minnet av när han berättar hur han slog upp och läste dikterna och utbrast för sig själv ”fan, de har glömt skriva dit vad de menar!” Jag skrattar för att jag känner igen mig.

Bob böcker

Foto: Jeanette Niemi

 

Jag har börjat uppskatta poesi på senare år och har verkligen tänkt precis så som Bob säger. Men poesi kan se mycket olika ut och det visar Bob när han läser sina dikter för oss. Han läser med hela kroppen och hela sitt röstomfång. Orden studsar mot oss, mot väggarna och tillbaka till honom som om vi har fått låna dem för en stund.

 

 

 

 

Bob talar

Foto: Jeanette Niemi

 

Bob talar

Foto: Jeanette Niemi

Jag rekommenderar alltid att man söker sig till de skrivsammanhang som man kan. Skrivkurser, läsecirklar eller författarsamtal. Anledningen är enkel. Det ger inspiration att lyssna till och tala med andra som skriver. Det skapar energi och man lär sig nya saker om skrivandet eller läsandet. När det gäller Bob så pratar han inget om sin skrivprocess vilket kanske är det som passar de flesta som lyssnar på honom. Bob pratar om livet, kärleken och han visar oss att vi alla är mirakel. Även de dagar då det känns annorlunda. Han är skicklig på att få oss att lyssna och vågar lämna ut sig åt oss. Jag kan inte låta bli att tänka att han är svår att ta kort på, han är aldrig stilla, och att jag gärna skulle vilja höra mer om hur han arbetar för att få fram sina kraftfulla texter. En dag kanske jag får chansen i något annat sammanhang, jag ska hålla ögonen öppna. Till dess ska jag fortsätta tänka att jag är ett mirakel även de där dagarna när självförtroendet säger något annat.

Ha en mirakeldag!

/Jeanette

Comments

comments

Login