Ibland sliter jag mig från datorn, texten och alla berättelser. Till en början något motvilligt ska erkännas, jag trivs bland orden och vill aldrig sluta. Men väl på plats brukar jag vara övertygad om att jag gjort rätt val. Nyligen var jag på Fotografiska museet i Stockholm. Det blev en spännande kväll och jag hittade ett sätt att stanna i berättelsernas värld. Med hjälp av bilden och musiken.

 

Jag som arbetar med text på olika sätt hela dagarna funderar helt naturligt på vilken betydelse berättelsen har för oss. Att skriva är att omvandla. Att göra det tråkiga spännande och det vardagliga till något som glänser och puttrar. Att skriva hjälper mig att beskriva mig själv, att göra mig tydlig. Jag kan också omforma mitt liv hur jag vill när jag skriver. Det kan vara verklighetsflykt, att ta tillfället i akt och strunta i rutiner, måsten och förväntningar. Det skänker lite andrum och kreativitet till min vardag. Det kan också vara ett sätt att ta reda på mer om mig själv och mina inre önskningar. Vad säger det jag skriver om mig och varför vill jag berätta det? Det kan ge en fingervisning om vad som är viktigt för mig och hur jag vill leva mitt liv.

 

Eric Gadd på Fotografiska

Foto:Thomas Niemi

Fotografiska lyssnade jag först på ett samtalsföredrag mellan Östen Axelsson och Göran Segeholm om fotografisk smak, hur vår smak påverkas och förändras. När vi tittar på foto så är innehållsvärdet viktigt för många betraktare. Bilder på sådant vi tycker om och känner igen som bilder från högtidsdagar, familjebilder eller bilder på husdjur. En del bilder har ett personligt värde, även om jag tycker ditt barn är gulligt så är det mitt barn som jag har kort i plånboken på. Djur och barn kan ju också ha ett lättillgängligt värde i och med att vi tycker de är söta. De är lättillgängliga och berättelsen ligger på ytan, jag kan minnas den och jag förstår bildens mening. Bilder som har ett mer komplext innehåll, kanske många detaljer gör det svårare att se berättelsen direkt men din belöning blir att du får veta mer om vad som hänt och vad som är på gång. Du kan väva helt nya verkligheter. Ett fint exempel på detta är Christer Strömholms bild ”lille Christer” (på fotografiska startsida just nu) där en ung pojke står nedanför en scen.

 

Mattias Torell på Fotografiska

Foto: Thomas Niemi

Efter föreläsningen bjöds en svängig konsert med Eric Gadd och Mattias Torell. Låttexter är ju uppenbara berättelser. Det handlar om kärlek, vardag, drömmar och kriser som våra texter och bilder. Men även musiken och musikerna bär med sig berättelser och här blev det så tydligt i det sätt som de kommunicerade med varandra och publiken. Blickar, toner och ord vävdes samman till en berättelse om lång erfarenhet, gemenskap och musikkärlek.

Eric Gadd & Mattias Teorell
Foto: Thomas Niemi

 

Kvällen bar med sig kunskap om skrivande också. Sådant jag ofta använder själv för att skapa levande texter. Här kommer några tips.

 

◊      Innehållsvärde. Det som lätt känns igen är bra att använda som detaljer. Det skapar hög igenkänningsfaktor.

◊      Musik. Det som spelas, säger mycket om en person eller en plats.

◊      Komplext innehåll. Kräver att det grundas väl, belöningen är att läsaren får spännande läsning med flera lager.

◊      Foto. Använd fotografier! De beskriver historiska händelser och det är känsloladdat för många människor.

◊      Sinnen. Hur luktar det, ser det ut, känns det? Att beskriva en situation hjälper läsaren med att skapa bilder utifrån din text. Det blir levande.

 

Jag gick hem den kvällen uppfylld av alla berättelser, inspirerad till tänderna! Det kändes som att jag fått en fin gåva, att få ta del av alla berättelser som har knåpats ihop. Jag känner mig ödmjuk inför det. Precis som när jag får förtroende att läsa andras texter under tillblivelse.

 

Det är också en fin gåva att ge sig själv. Att skapa utrymme för att berätta sina berättelser. Jag är glad över de livsval som jag gjort som fört mig in på skrivandets bana. Att jag tagit ansvar för den betydelse som berättelserna har för mig.

 

Vad betyder berättelser för dig?

/Jeanette

 

Comments

comments

Login