Julstök och kreativt skrivande

Vinterknopp

Foto: Jeanette Niemi

Nu är det elva dagar kvar till julafton. Fram till dess brukar det vara mycket att göra.Förutom allt som ska avslutas i skolan, på arbetet och med fritidsaktiviteter så är det julklappar, städning och matlagning att tänka på. När det blir mycket att göra är det lätt att gå vilse, att glömma vad det var som var viktigt för en. Jag märker att jag lägger mindre tid på mitt skrivande och mer på annat under sådana perioder. Trots att jag vet att skrivandet är som motion och mat för mig. Jag mår bra när jag skriver och mindre bra när jag inte tar mig tid att göra det. Känner du igen dig i det? Jag tycker inte det gör så mycket att man går vilse – bara man frågar sig hur man kan hitta rätt igen.

 

Jag brukar tänka att jag minsann ska ta igen det missade skrivandet när ledigheten kommer. Men det blir inte alltid så i alla fall. Innan jag hinner blinka så har dagarna gått, arbetsdagen och rutinerna är tillbaka. Ingen text skriven men pralinerna är slut, det har blivit en del film- och tv-tittande och vanligtvis många sociala sammankomster. Trevligt men inte så främjande för mitt kreativa skrivande. Nu lockar jul- och nyårshelgen med ledighet. Jag har för avsikt att lägga en del tid på mitt skrivande. Slutredigeringen av novellsamlingen trycker på och en synopsis (en plan) för en faktabok vill komma ut på papper. Det fina är att jag har provat många sätt och övat länge på att faktiskt få saker att hända så jag känner jag mig trygg med att jag kommer att lyckas nu. Idag vill jag bjuda dig på fyra av mina bästa tips att komma igång!

 

Vinterhus_800

Foto: Jeanette Niemi

Tips 1 – Bestäm dig. När du bestämt att du vill och ska skriva så kommer du kunna hitta vägarna som gör det möjligt. Sätt mål, delmål och belöna dig själv.
 
Tips 2 – Varför. Ställ dig de viktiga frågorna för att göra din önskan klar och tydlig.

  • Hur viktigt är det för dig?
  • Varför är det viktigt?
  • Vad är du beredd att lägga ner? Avstå ifrån?
  • Är det rimligt?
  • Vad behöver du för att det ska gå?

 

Tips 3 – Bestäm dig. Det handlar mycket om att bestämma sig och den här gången handlar det om att bestämma vad du ska skriva om. Gör en synopsis. Annars hamnar du lätt sittande med pennan i hand eller stirrande in i skärmen.
 
Tips 4 – Skriv. Det är ju faktiskt det enda du egentligen behöver göra för att få din text skriven. Städa av eller skaffa en skrivplats, avsätt och planera in tid, berätta för dina närmaste vad du kommit fram till.
 

Önskar dig varmt lycka till med att komma igång med ditt skrivande! Vill du ha mer hjälp igång så titta gärna in på mina tjänster. Kurser, coachning och handledning handlar till stor del om att hjälpa dig komma igång med och hålla ditt skrivande levande.

 

Lucia

Foto: Jeanette Niemi

Fira lucia med mig!Kreationslotsens Facebooksida presenteras ett julerbjudande  på luciadagen som  kan komma väl till pass. Du kan köpa det till dig själv eller ge bort i julklapp. In och gilla Kreationslotsen på Facebook så du inte missar det!

 

Önskar dig en skön och kreativ jul!

/Jeanette

Comments

comments

Login