Skriv som en Pippi och redigera som en Annika

Jag läste en artikel med rubriken Klaga inte på den duktiga flickan av Therese Bohman på Expressen kultursida. Therese Bohman är trött på att det ständigt uppmanas till att vara busig som Pippi och nedvärderas att vara en duktig flicka som Annika. Hon menar att det kan vara ett medvetet val att välja vägen som den duktiga flickan står för. Intressant läsning. Jag fick många tankar och kopplingar under läsningen. Men vad har det med skrivande att göra?

Kreationslotsen skrivcoach

Jag har själv haft ett komplicerat förhållande till ordet duktig, jag har varit och är i stor utsträckning fortfarande en duktig flicka. Det har gjort det svårt för mig många gånger. Det jag förstår idag som jag inte förstod tidigare i livet är att jag har nytta av båda mina sidor – oavsett vad vi kallar dem – men vi kan kalla dem Pippi och Annika. Annika är den som ser till att jag skaffar mig kunskap kring det jag behöver kunna, ser till att saker och ting fungerar och hon ser också till att jag blir klar med saker som jag tar mig för. Pippi är den ser till att jag har roligt på vägen, kastar sig ut i nya saker och hittar på galna grejor som ger mig härliga upplevelser och kreativa idéer.

 

Och i skrivprocessen då?

Vi kan dela upp den kreativa skrivprocessen i tre faser – förberedelsefasen, kreativa fasen och redigeringsfasen.

 

I den kreativa fasen skriver vi vårt manusutkast – här föds berättelsen – kreativiteten och fantasin behöver få spelrum. Låt Pippi ta plats. Annika kan göra sig påmind genom att hon hoppar in och påpekar att “så där kan man inte skriva” eller “vad ska andra tycka?” Det kan vara viktigt att hjälpa henne att stilla oron. Berätta för henne att hennes vilja att hjälpa är värdefull och lova att ta det i beaktande. Men gör det senare. Stirrar man sig blind på det färdiga resultatet i det här läget kan det lägga sig som en tjock konstapel på vägen och hindra berättelsens framfart. Om Pippi får ta kommando så tar hon tag i saken, fixar konstapeln ur vägen och skriver vidare. Annika står vid sidan av och väntar på sin tur. Kanske med en känsla av förundran över hur Pippi kan ta sig för det här.

 

I redigeringsfasen handlar det istället om att forma det utkast som du har. Och här kommer Annika till sin rätt. Hon har kunskap och hon vet att inhämta mer om hon behöver. Hon strävar efter att forma materialet efter begriplighet. Pippi kommer att vilja dyka upp då och då, kanske  med kommentarer som: “tar du bort det där blir det tråkigt!” eller “det där är ju det bästa jag har skrivit!” Lyssna på henne, försäkra henne om att du ska förvalta hennes viktiga input. Låt Annika resonera fram den bästa lösningen. Vad tillför det och vad händer om den diskuterade texten får vara kvar respektive tas bort. Hur blir texten annorlunda och vad kan det betyda för läsaren?

 

I förberedelsefasen har du nytta av både Annika och Pippi. Annika styr upp och ser till att du planerar och skaffar den information du behöver. Pippi hjälper dig att hitta dina nya unika vägar, vad är det som gör din berättelse unik och vad gör den intressant för andra. Låt henne hjälpa dig att plocka fram det.

Skrivradion, kreativt skrivande

Klicka och lyssna på skrivradion!

 
Slutsatsen blir: låt Pippi och Annika ta i hand och känna sig respekterade och du kommer att ha hjälp av det i ditt skrivande.

 

I avsnitt, avsnitt fem, av min podcast Skrivradion kommer vi att prata mer om redigering.  Prenumerera på iTunes, via mejl eller RSS på hemsidan så får du mängder med tips på ämnet redigering och mycket mer i Skrivradion.

 

Så hur är det med dig? Hur kan du se att Annika och Pippi tar plats i ditt skrivande?

 

Kommentera och berätta – jag vill gärna höra dina tankar!

/Jeanette

 

Kreationslotsen finns också på facebook: Kreationslotsen – din skrivcoach

 

 

 

 

 

Comments

comments

Login