Tips om redigering av bokmanus!

I avsnitt fem av Skrivradion pratar vi om redigering av ett bokmanus. Roligt eller tråkigt? Vad kan man göra för att det ska bli både effektivt och roligt? Vad gör man i redigering av utkast ett och utkast två? Jag svarar på Sissels och Sannas frågor i det här avsnittet plus att jag lägger till ett tänkbart tillvägagångssätt för att redigera ett bokmanus.

Klicka gärna in på Kreationslotsen på facebook för att få fler tips i ditt facebookflöde.

/Jeanette

 

SANNA frågar:

Hej!

Jag skulle gärna få lite tips/råd gällande redigeringen. Jag vet att det är en väldigt viktig process men jag tycker den är oerhört tråkig och inte vidare kreativ och tappar ofta inspiration och blir lat. Ingen konkret fråga kanske men alla tips/råd/funderingar kring redigeringsbiten tas tacksamt emot.

Hälsningar
Sanna

 

 

SISSEL frågar:
Hej
Alltid när man hör om hur man redigerar, så sägs det att man ska stryka allt onödigt. Tex finns det en regel som säger att andra utkastet är lika med första utkastet minus 10%.
Men hur gör man då bäst om man i första utkastet skriver väldigt fattigt, torftigt och kortfattat?
Jag tänker att jag måste utöka  utkast 1 med med miljö, tankar, känslor etc så att det inte bara blir en uppräkning av händelser. Sedan får jag stryka när jag redigerar utkast 2.

Detta innebär förstås att man skriver manuset två gånger så att säga, så du kanske har tips om hur man ska tänka när man redigerar utkast 1 redan?

/Sissel

 

 

Länktips som nämns i programmet:

Frågor och tips till Skrivradion:

skrivradion(@)kreationslotsen.se

 

 

 

Skrivradion spelas in av Jeanette Niemi, Kreationslotsen – din skrivcoach

Comments

comments

Login